Recension

: Folktrons ABC
Folktrons ABC Ebbe Schön
2004
Carlssons
7/10

Folktron förklarad

Utgiven 2004
ISBN 9172036168
Sidor 334

Om författaren

Ebbe Schön är en välkänd folklivsforskare, som medverkat i över tusen TV- och radioprogram, och skrivit en lång rad böcker om svensk folktro. Han har varit chef för folkminnessamlingen vid Nordiska museet.

Sök efter boken

Vad är egentligen en bortbyting, lyckoslant eller en segerhuva? Varför blåser man egentligen på ett ställe där någon har gjort sig illa? Och vad är ett noaord? Det är bara ett axplock av allt man kan få reda på i den här boken.

Nog är man väl lite konstig om man tycker om en uppslagsbok? Men det gör jag, och det är jag väl i så fall. Ebbe Schöns uppslagsbok om vår svenska folktro är nämligen en charmig sammanställning på området. Jag skulle inte säga läsvärd, eftersom det skulle ge känslan av en bok man vill sätta sig ned och läsa långa stycken i. Det stämmer väl inte riktigt på en uppslagsbok. Men däremot är detta ett verk man gärna tar till, slår upp saker i och läser om.

Här finns såväl de mest centrala som mer udda begrepp samlade och förklarade, här diskuteras olika väsen ur den svenska folktron liksom den folkliga bilden av kända kungar och andra berömdheter. Ibland kan jag förstås tycka att väldigt vanliga – men viktiga – begrepp (exempelvis julen) får en något stor uppmärksamhet, som kanske hade motiverat en hänvisning till någon av Schöns andra böcker på temat. Men det är förmodligen ett medvetet val att se till att bokens uppslagsord kan läsas för sig själv.

En utmärkt present till den som är intresserad av svensk kulturhistoria, etnologi och folktro.

Textutdrag (Visa/göm)

Klas Rönnbäck

Publicerad: 2004-12-01 00:00 / Uppdaterad: 2004-12-01 00:00

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #1439

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?