Recension

: Nattens barn
Nattens barn Traci Lords
2004
Prisma
1/10

Självrättfärdigande skenpastoral

Utgiven 2004
ISBN 9151843137
Sidor 256
Orginaltitel Underneath it all
Översättare Katarina Jansson
Först utgiven 2003

Om författaren

Traci Elizabeth Lords har medverkat i många filmer och tv-program, bland annat ”Cry Baby”, Stephen Kings ”The Tommy-knockers”, ”Melroce Place” och ”First Wave”. Hon bor i LA med sin make och två katter.

Sök efter boken

Hennes bråkiga yrkesliv går inte direkt att jämföra med någon annans. Från att ha suttit fast i porrträsket i flera år har hon slitit sig loss därifrån och istället gjort tv, film, musik och nu senast fått denna självbiografi utgiven. Men oavsett vilket epitet Traci Lords får dras med i massmedia lär hon i varje fall undgå att bli kallad författare. För skriva kan hon lika lite som Ron Jeremy kan spela sig själv i alla cameoroller han haft i diverse Hollywoodrullar.

Kanske hade den värsta magplasken kunnat undvikits om en erfaren biografiförfattare hade fått stå för skrivandet och Traci Lords hade koncentrerat sig på att diktera sin historia. Kanske hade det då även blivit en mer gripande historia än denna självrättfärdigande skenpastoral.

Förstår inte alls varför Traci Lords har paketerat sina tragiska upplevelser i en sån här glättig amerikansk förpackning. Redan valen av bilderna i boken skvallrar om vilken nivå det handlar om, de är som handplockade ur familjealbumet, det dekadenta levernet har utelämnats helt och hållet.

Även själva textinnehållet går i precis samma helyllespår. Det är ett evigt gulligullande som ger en sötsliskig eftersmak. Istället för att berätta om the real shit har Traci Lords valt att fälla tårar med ömhetsbevis till sina nära och kära. Som om det vore en enda lång epilog. Eller ett blödigt tacktal. Helt irrelevant läsning för en utomstående.

Med den här boken hade hon chansen att en gång för alla göra upp med sitt förflutna och samtidigt ge porrbranschen och myndigheter några rejäla pungsparkar, men hon sumpade den till förmån för att inte skada den förbättrade image hon skapat på senare år. Det gäller ju att stryka filmbolagen medhårs.

Det är inte fegt utan snarare trist – i dubbel bemärkelse.

Textutdrag (Visa/göm)

Mikael Lehikoinen

Publicerad: 2004-11-07 00:00 / Uppdaterad: 2011-02-27 16:57

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #1407

12 kommentarer

Jag blir rätt ambivalent av den här recensionen. Jag tvivlar inte på att ML har rätt i hur den är skriven eller att porrindustrin och myndigheterna behövt sina pungsparkar. Men samtidigt tycks tonen sättas av åsikten att Lords borde "göra upp med sitt förflutna" och orden "dekadent leverne". Det osar förakt.

En sextonåring har inte "ett dekadent leverne", hon blir utnyttjad. Och att visa bilder från detta för att tillfredsställa M Lehikoinens behov av the real shit vore att visa bilder av att ha blivit utnyttjad. Varför skulle hon göra det? Det här är ingen film, det är hon själv på bilderna.

P Oregistrerad 2004-11-07 08:35
 

Inget förakt här inte. Tycker faktiskt hon själv är lite ambivalent med sitt förhållande till porrindustrin. Ena stunden hatar hon den (och kämpar mot den!), men samtidigt pratar hon om vissa episoder i positiva ordalag. Väldigt förvirrande. Med det dekadanta levernet menar jag alla fester m.m. hon var med på, de verkade hon gilla. Därför blir boken nån slags skenpastoral, som om hennes agenter gett henne några stolpar att skriva efter. Det klingar falskt. Jag är inte ute efter porren utan… ja, the real shit, det hade berört mig mer, väckt mer sympati. Tror att Traci Lords – ur ett självbiografiskt prespektiv – hade tjänat på att berätta om ALLT skit som hände, då hade hon kunnat lägga det bakom sig och minskat medias intresse att skriva om hennes bakgrund. Men så dum är inte Traci Lords, hon är en smart affärskvinna och vet att gratis publicitet är A och O i film- och modebranschen. Ambivalent var ordet, tack för den P.

Mikael Lehikoinen Medlem 2004-11-07 10:24
 

Folk är folk, även i prrindustrin, och har hon varit där i flera år är det väl oundvikligt att det finns mänskliga ögonblick som hon minns positivt, precis som knarkare kan längta efter gemenskapen med andra knarkare. Jag tycker fortfarande att orden dekadent är fel i sammanhanget – hon såg det från en tonårings synpunkt. Dekadenta är gubbsen som utnyttjade situationen.

Det är möjligt att hon skulle må bättre av att skriva om saker och ting som de faktiskt var. De människor som hamnmar i porren gör det inte för att de är korkade eller depraverade, utan för att deras förmåga att skydda sin integritet är nedsatt av något skäl. Men du verkade inte direkt känna någon omsorg om tjejen varken i recensionen eller svaret – mer krävande och hånfull. Men det är kanske inte offren som ska ge utnyttjarna deras välförtjänta comeuppance? det kanske är en uppgift för undersökande journaluster m fl? Att TL inte krälar i stoftet utan försöker fixa det för sig betyder inte att hon inte har blivit skadad.

P Oregistrerad 2004-11-07 10:32
 

Ber om ursäkt för stavfelen. Det heter inte prrindustrin och definitivt inte journaluster. Särskilt olyckligt här.

P Oregistrerad 2004-11-07 10:33
 

Hånfull tycker jag mig inte ha varit, men krävande kan jag skriva under på, det är därför jag läser och recenserar böcker. Och jag har svårt att se syftet med den här boken. Det är nåt skumt med TL. Som om hon sitter på två stolar. Har svårt att peka på nåt specifikt, det är bara en känsla jag fick när jag läste boken.

Mikael Lehikoinen Medlem 2004-11-07 10:49
 

Om jag också får vara lite krävande så undrar jag vad en skenpastoral är? Jag antar att du syftar på en falsk idyll. Om ordet skenpastoral fanns så skulle det betyda att boken ger sken av att utspelas i en lantligt idyllisk miljö, gärna med herdar i huvudrollerna.

Pontus Oregistrerad 2004-11-08 10:16
 

Anspelar nog lite på mitt favoritord för tillfället: skendemokrati. Vad jag menar är att TL målar upp en falsk, lite mjäkig bild av sina upplevelser. Det är kul att snickra med ord även om de inte alltid blir hundraprocentigt korrekta.

Mikael Lehikoinen Medlem 2004-11-08 11:38
 

Absolut den BÄSTA bok ja läst !

Jennifer Oregistrerad 2006-03-03 16:18
 

Ojoj, den bästa verkligen…? Är det den första boken du läst?
För övrigt håller jag i stort med recensionen.

Yob Oregistrerad 2006-03-04 14:51
 

Har inte ens läst klart boken men kan redan nu säga att det är en av det bästa ja läst..

Catharina Oregistrerad 2006-03-23 23:00
 

Väldigt modig och stark som orkar gå igenom allt igen för att berätta den sanna historian för omvärlden. Det dåliga är väl att en del i den här världen vägrar att se vad som egentligen är sanning. Jag kan inte annat än att hålla med om det som "P" skrivit.

Tigerlily Oregistrerad 2006-04-03 19:25
 

Tycker inte att recensionen stämmer med denna bok alls. Känns som om du bara har gett dig den på att nervärdera boken. Förstår inte varför… Om man själv befunnit sig i dessa situationer som hon varit med om kanske man skulle ha beskrivit det likadant. En självbiografi är ju ändå det självupplevda. Många gånger känns det fel att självbiografier ens recenseras, svårt att döma det någon annan upplevt och skrivit om.
Tycker det är synd att du skrivit en sån kritisk recesion, kan tänkas hoppar många över att läsa den för att den är SÅ negativt beskrivet. Eller är det det som är målet kanske?

Själv tycker jag att boken var väldigt intressant. Lever ju så långt ifrån det liv som TL upplevt så därför fascineras jag av hur stark hon varit som lyckats ta sig ur porren och därtill även drogerna. Kan inte annat än rekomendera boken! Själv sträckläste jag den!

Hanna Oregistrerad 2006-04-19 23:40
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?