Krönika

De ger det ju aldrig till nån man hört talas om.

Förra året vid den här tiden hade den erkända kulturtidskriften Aftonbladet en fråga på sin hemsida: "Känner du till årets nobelpristagare i litteratur?" Redan flera timmar innan Horace klev ut genom dörren för att tala om vem som vunnit hade flera tusen klickat "Nej".

"Nobelpriset går aldrig till någon man har hört talas om." Det har blivit en sanning i klass med "det regnar alltid i fruntimmersveckan", så etablerad att 30 somrar i rad med bara strålande solsken inte skulle ändra det. Jag slår vad om att det rentav finns de som varje år ljuger när de säger att de aldrig hört talas om vinnaren – oavsett om denne heter Günther Grass eller Wisława Szymborska. Så när Gert Fylking eller hans stand-in skriker "Äntligen!" skrockar man gott och de som faktiskt råkar tycka att det var på tiden att Coetzee fick det förväntas huka sig i skam över att vara officiellt stämplade som "pretto".

Det där lät lite snobbigt. Förlåt. Men något har det säkert att göra med det att Nobelpriset i princip är det största vi har att dela ut i Sverige. De andra priserna är ganska okontroversiella egentligen; ingen skäms att erkänna att man varken vet eller bryr sig det minsta om vad som händer när man kör en positivt laddad subkvark genom en partikelaccelerator, och så länge ingen hittar ett botemedel mot cancer är medicin rätt obegripligt också. "Kemipriset till Kurt Wüthrich? Aldrig hört talas om honom!" Ni ser, det funkar inte riktigt. Men litteratur… det borde man ju verkligen ha en åsikt om. De < aderton representerar väl oss svenskar och borde väl ha någon sorts ansvar, eller hur? Även de som aldrig varit på en fotbollsmatch har ju sin åsikt om huruvida Zlatan platsar i landslaget.

Visst kunde man invända att den som aldrig hört talas om nobelpristagare som redan i åratal funnits i Pocketshops hyllor kanske helt enkelt inte är så intresserad av litteratur. Eller dra upp tidigare "okända" pristagare som Márquez, Steinbeck, Hemingway etc… Men som sagt, det regnar alltid i fruntimmersveckan.

Eller så kan man hävda att det inte är någon stor grej egentligen. Att det bara är ännu ett pris i högen, att Akademien bara är människor, och att de flera gånger gett nobelpriset till helt uppåt väggarna fel personer (Sully Prudhomme? Aldrig hört talas om honom. Strindberg? Hallå?)

Så varför bry sig alls? Tja, den bästa effekten av priset (för oss dryga sex miljarder som inte blir multimiljonärer, alltså) är väl att under några få veckor varje år är plötsligt litteratur det stora samtalsämnet, innan Robinson och Paris Hilton återtar sin rättmätiga plats på förstasidorna. Det tycker jag är skäl nog att uppmärksamma det. (Även om jag personligen tyckte både Coetzee och Kertész är första klassens tråkmånsar.) Om man aldrig hört talas om vinnaren har man fått ett lästips, och om det låter urtråkigt – skit i't. Det får man göra. Och om det råkar vara någon jag redan känner till tänker i alla fall jag kompensera med att hävda att jag aldrig hört talas om han som tog OS-guld på 100 meter i somras.

Vill ni vara lite mer förberedda inför diskussionerna kan ni ju alltid kolla vår stora nobelspecial. Eller diskutera det i forumet.

(Nu har jag antagligen valt helt fel läge att skriva den här krönikan. Efter ett par år med relativt välkända manliga prosaister skulle jag inte bli förvånad om Akademien i år letar upp en lesbisk nepalesisk maoistisk benlös albino haikupoet vars samlade produktion brann upp 1967. Bara för att jävlas.)

Björn Waller

Publicerad: 2004-09-30 16:02 / Uppdaterad: 2004-09-30 16:02

Kategori: Krönika

12 kommentarer

Men så trevligt. Jag är inte ensam om att tycka Coetzee och Kertész är tråkmånsar!

Vad spelar det för roll om man har hört talas om författaren tidigare eller inte förresten? Det är väl alltid spännande att upptäcka ett &quot;nytt&quot; författarskap? Jag brukar läsa minst EN bok av varje nobelpristagare (i litteratur…) och försökte ploga mig igenom samtliga för några år sen. Det var mig övermäktigt dock. Faulkner och jag kom inte överens.

Monica Oregistrerad 2004-10-01 09:13
 

&quot;lesbisk nepalesisk maoistisk benlös albino haikupoet vars samlade produktion brann upp 1967&quot;

klockrent!

Ditt namn Oregistrerad 2004-10-10 21:16
 

talanglös…

david Oregistrerad 2004-10-11 16:10
 

Frågan ställs ju varje år: Ska man behöva vara lika lärd som de som sitter och klappar varandras axlar för att känna till nobelpristagaren?

Kan vi inte bestämma oss; ska nobelpriset anses vara ett folkets pris eller är det ett pris som arton akademiker diskuterar fram instängda i ett rum som är tämligen avskärmat medelsvensson-livet?

Skulle de kunna tala med folkets röst? Vad vet de om folket? Ska en gallup-undersökning avgöra vem som får Nobelpriset?

Jättesynd att det har blivit så, men Akademien är inte någon demokrati i miniatyr, det är finkultur för de utvalda, grupprunk.

Ditt namn Oregistrerad 2004-10-20 01:01
 

Glömde lämna signatur i förra meddelandet. Gjort.

Emma Oregistrerad 2004-10-20 01:03
 

&quot;Kan vi inte bestämma oss; ska nobelpriset anses vara ett folkets pris eller är det ett pris som arton akademiker diskuterar fram instängda i ett rum som är tämligen avskärmat medelsvensson-livet?

Skulle de kunna tala med folkets röst? Vad vet de om folket? Ska en gallup-undersökning avgöra vem som får Nobelpriset?&quot;

Eller så kan man vända på det: vad vet &quot;folkets röst&quot; om litteratur..?
Har vi inte tillräckligt många &quot;fokliga&quot; val ( jag menar nu inte allmäna val) runt omkring oss i vardagen: topplistor, ikeaor, Galne Gunnar, Abba, dokusåpor, Astrid Lindgren som begrepp, kungahuset, önskan efter att införa dödsstraff m.m

Lars Bill Lundholm, numera folkligt tv-serieförfattare, en gång en mycket bra poet med den hårskokta diktsamlingen &quot;Dunquerke&quot; som sin finaste stund, publicerade som serie i Aftonbladet, för en herrans massa år sedan, en egen etymologisk ordbok. Vill minnas att, enligt honom, ordet &quot;folket&quot; kom från engelskans &quot;foul&quot; och &quot;ketchup&quot;.

PelleK Oregistrerad 2004-10-20 18:04
 

Oj, vad många stavfel. Så här ska det va:

&quot;Skulle de kunna tala med folkets röst? Vad vet de om folket? Ska en gallup-undersökning avgöra vem som får Nobelpriset?&quot;

Eller så kan man vända på det: vad vet &quot;folkets röst&quot; om litteratur..?
Har vi inte tillräckligt många &quot;fokliga&quot; val ( jag menar nu inte allmäna val) runt omkring oss i vardagen: topplistor, ikeaor, Galne Gunnar, Abba, dokusåpor, Astrid Lindgren som begrepp, kungahuset, önskan efter att införa dödsstraff m.m

Lars Bill Lundholm, numera folklig tv-serieförfattare, en gång en mycket bra poet med den hårdkokta diktsamlingen &quot;Dunquerke&quot; som sin finaste stund, publicerade som serie i Aftonbladet, för en herrans massa år sedan, en egen etymologisk ordbok. Vill minnas att, enligt honom, ordet &quot;folket&quot; kom från engelskans &quot;foul&quot; och &quot;ketchup&quot;.

PelleK Oregistrerad 2004-10-20 18:06
 

Snarare är väl frågan varför i hela fridens namn det är så oerhört viktigt för folk att på förhand ha hört talas om pristagaren? Varför tror folk att Akademien har någon sorts ansvar att representera &quot;folket&quot;? Exakt var i Nobels testamente (det är ju trots allt hans, inte &quot;folkets&quot; pengar det gäller) står det? Vem har någonsin påstått att Akademien skulle vara en &quot;demokrati i miniatyr&quot;? Varifrån kommer missuppfattningen att det är Akademiens jobb att bekräfta att Jan Guillou är en stor författare?

Björn Waller Redaktionen 2004-10-21 14:15
 

Klarlägger poängen i mitt inlägg:
Stänger man in 18 högborgerliga akademiker, som tar sig själva och varandra på största allvar, i ett rum kan man inte förvänta sig att de ska diskutera Jan Guillou och Astrid Lindgren och sträva efter att förstå och behaga allmänheten. Ändå verkar detta vara vad många väntar sig.
Det är alltså deras förvåning som förvånar mig. Skulle jag stänga in 18 bagare i ett rum skulle jag inte förvänta mig att de började bygga ett hus.

emma Oregistrerad 2004-10-23 17:00
 

Den sög tyckte jag faktiskt.

Fisen Oregistrerad 2005-09-08 12:57
 

det står inget om hans bröder.

marvi Oregistrerad 2008-09-25 19:17
 

väldigt bra tycker jag men nästa gång försök skriva mera

helen Oregistrerad 2008-09-25 19:20
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?