Nyhet

Agrell frikänd i tryckfrihetsmål

Det var i boken Venona – spåren från ett underrättelsekrig som fredsforskaren Wilhelm Agrell menade att den förre ungerske ministern Vilmos Böhm kanske var agent eller dubbelagent under andra världskriget. Det retade upp ministerns tre barnbarn i Sverige, som stämde Agrell och förlaget Historiska Media för förtal. Nu har Agrell emellertid frikänts på åtalets samtliga punkter.

Tryckfrihetsåtal är ovanliga i Sverige och åtalet har, menar förlagets vd Erik Oswald i Svensk Bokhandel, ökat Historiska Medias medvetenhet i tryckfrihetsfrågor. ”Men viktigast är väl ändå att domen ställer sig på forskningens sida. En fällande dom hade gjort det oerhört svårt för den nutidshistoriska forskningen att arbeta.”

Ella Andrén

Publicerad: 2004-09-27 22:27 / Uppdaterad: 2010-01-04 15:01

Kategori: Nyhet

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?