Recension

: Ge mig
Ge mig Irina Denezjkina
2004
Forum
7/10

Det nya, råa Ryssland

Utgiven 2004
ISBN 9137123130
Sidor 227
Översättare Gösta Svenn

Om författaren

Irina Denezjkina, född 1981, blev över en natt något av en kultfigur i sitt hemland Ryssland sedan en välkänd konstkritiker av en tillfällighet upptäckt hennes noveller på nätet.

Sök efter boken

Med 1980-talets pophits (Alphaville…) i öronen, och ögonen fästa vid någon chatt på Internet. Med samma kärlekslängtan och gruppdynamik som vi. Med en längtan bort och ut, med droger och iskalla förorter. Irina Denezjkina skriver i den här essäsamlingen rakt och utan omskrivningar om hur det är att vara ung i dagens Ryssland.

Det är en skildring som går in, som märks. Det känns trovärdigt, det märks att författarinnan har ett öga för att fånga det centrala i skeenden. Men jag kan tycka att boken ibland saknar något av finstämdhet. Just som skildringen på vissa håll kunde ha blivit vacker hastar Denezjkina alltid vidare. Rädd för att ta sig an att skildra det vackra, den svåra balansgången? Eller bara fixerad vid den råa verklighetsskildringen, där det vackra inte har någon plats?

Under läsningen slås jag också av hur allmängiltig, hur global, boken känns. Byt ut essäernas Valerij och Isapov, Masja och Natasja mot Robert och Kalle, Helene och Marie, så skulle de lika gärna kunna utspela sig i Stockholm, Göteborg. Eller för den delen – med vissa andra småändringar – sannolikt också i Amsterdam, London, New York eller Paris. Så det finns goda chanser att boken kan vinna gehör på många håll – boken kan lika gärna tala till svenska som ryska ungdomar.

I det "fria", kapitalistiska Ryssland, har situationen allt mer kommit att likna USA och Västeuropa. Även om landet är betydligt fattigare i allmänhet, så har kapitalismen gjort sitt intåg med stormsteg. Det är inte så konstigt att det också återspeglas i litteraturen. Och Denezjkina gör det på ett mycket bra sätt.

Textutdrag (Visa/göm)

Klas Rönnbäck

Publicerad: 2004-09-11 00:00 / Uppdaterad: 2011-01-27 22:59

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #1333

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?