Recension

: Olympia och de antika spelen
Olympia och de antika spelen Staffan Stolpe
2004
Carlssons
7/10

Om kultur och idrott

Utgiven 2004
ISBN 0172036028
Sidor 221

Om författaren

Staffan Stolpe är författare och kritiker. Han har skrivit en rad uppmärksammade Greklandsskildringar. Sedan lång tid är han delar av året bosatt i Grekland.

Sök efter boken

Sport och kultur nämns mycket sällan i samma andetag. När det väl händer är det oftast för att påskina skillnad och distans mellan dessa olika ”världar”. En skillnad som vanligtvis graderas och där kultureliten placerar det egna intresseområdet i finsoffan medan det sportiga dito förpassas till kökets pinnstolar. Som svar brukar de sportintresserade tilldela kulturyttringar i olika former ett rejält tryck med töntstämpeln. Detta är förvisso generaliseringar men kort sagt kan man konstatera att det verkar vara svårt att på ett bra sätt förena dessa poler.

När Aten valdes till arrangör för årets Olympiska spel (på bekostnad av bland annat Stockholm) medförde det emellertid att idrottens och kulturens förkämpar tvingades närmare varandra. När Grekland och Aten, den europeiska civilisationens vagga med otaliga antika profiler, förvandlades till epicentrum för världens alla sportfånar involverades så många fler än de som vanligtvis brukar dras till dessa spektakel.

Författare, historiker, arkeologer, dramatiker, lingvister med flera fick helt plötsligt ett helt annat förhållningssätt till sport. När Grekland kallar svarar man, kanske man kan säga och sällan har väl så många tv-dokumentärer sänts eller artiklar skrivits (förutom de på sportsidorna) innan ett OS ens dragit igång, som nu. Och troligtvis har många sportintresserade fått en förhoppningsvis smittande inblick i den antika världen med dess rika innehåll.

En av de profiler som närmat sig den andra sidan på grund av OS är Staffan Stolpe. Han är författare och greklandsvän av stora mått men är i vanliga fall inte särskilt intresserad av idrott. Det är både uttalat och tydligt mellan raderna i hans bok om de antika olympiska spelen.

Stolpe serverar oss bakgrunderna till de första olympiska spelen som organiserades år 776 f. Kr. Vidare berättar han om själva platsen Olympia som med sin symboliska sprängkraft fortfarande är bärande för dessa gigantiska spel. Det är minst sagt fascinerande att ta del av hur redan de gamla grekerna styrde upp sina tävlingar, hur de tillfälligt slöt fred, och naturligtvis också om de namngivna atleter som var dåtidens stjärnor. Man frapperas av hur mycket som påminner om dagens tävlingar. Fusk var tydligen lika vanligt då som nu och det är svårt att tänka sig att det faktiskt turnerade professionella idrottsmän i Grekland ungefär när vi lärde oss att hantera järn i Sverige.

Vissa delar av boken dramatiserar Stolpe och vill på det sättet få oss att känna som om vi vore på plats vid de antika spelen. Den typen av författande brukar vanligtvis undertecknad ha väldigt svårt för. Som om man inte litar på det stoff som finns utan måste krydda och hitta på. I det här fallet är det emellertid relativt bra och återhållsamt framfört men trots det tycker jag att just de avsnitten kunde kvittat.

Författaren väljer sedan att ödmjukt ge ordet åt den antike faktasamlaren Pausanias som detaljerat och målande beskrivit de antika spelen under det andra århundradet e.Kr. Hans ord känns oväntat fräscha och genom Stolpes selektiva urval känns det helt naturligt att det får avsluta boken.

Och med detta i ryggen kan man lugnt sätta sig i tv-soffan för att njuta av Carolina Klüft, som för övrigt poserar som en grekisk hoplitkrigare i vissa annonser, samt de andra svenska guldhoppen.

Per Warmark

Publicerad: 2004-08-11 00:00 / Uppdaterad: 2011-01-28 11:56

Kategori: Recension | Recension: #1292

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?