Gästrecension

: Mest om min mamma
Mest om min mamma Nina Lekander
2004
Norstedts
6/10

Ljus trots tung utgångspunkt

Utgiven 2004
ISBN 9113012797

Om författaren

Fotograf: Elisabeth Ohlson

Nina Lekander är verksam som författare och översättare och arbetar som journalist och litteraturkritiker på Expressens kulturredaktion. Hon har givit ut ett par romaner på 80- och 90-talen.

Norstedts – Intervju med Nina på förlagets hemsida.

Gästinformation

Maria utbildar sig till bibliotikarie och håller på att avsluta sitt examensarbete som ska handla om kreativt skrivande. Hon skriver också recensioner i Tidskriften "Avsikter" och jobbar med tidningens webbupplaga.

Sök efter boken

Nina Lekander tar i boken Mest om min mamma utgångspunkt i mammans död i cancer och söker vidare bland mammans kvarlämnade brev och dagböcker. För läsaren blir detta en resa tillbaka till mammans ungdomstid och fram till nutid. Samtidigt som detta är ett sökande efter vem mamman är så får man även inblick i hur det är att konfronteras med föräldrars ålderdom, sjukdom och död.

Även om hon berättar farfaderns och pappans historia så är fokus på kvinnorna i hennes familj, och man får en bild av hur det var att vara ung medelklasskvinna i förra generationen. Trots att boken handlar om Nina Lekanders familjehistoria så har skildringen inget av någon nostalgisk längtan efter en förfluten tid. Tvärtom så förhåller hon sig kritiskt och analyserande både till hur genusordningen såg ut då och hur den ser ut i dag.

Trots den tunga utgångspunkten för berättelsen med mammans sjukdom och död så är boken ljus och hoppfull, kanske på grund av att den är så öppet och ärligt skriven och att det även finns plats för kärlek och humor.

Maria Börjesdotter

Publicerad: 2004-07-31 00:00 / Uppdaterad: 2011-01-28 12:11

Kategori: Dagens bok, Gästrecension, Recension | Recension: #1279

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?