Gästrecension

: The Space merchants
The Space merchants CM Kornbluth & Frederik Pohl
1952
Gollancz
7/10

Konsten att sälja rymden

Utgiven 1952
ISBN 0575075287

Om författaren

C.M. Kornbluth (1923-1958) och Frederik Pohl (f. 1919) skrev fyra romaner och ett antal noveller ihop. Romanerna är ”The Space Merchants”, ”Search the Sky”, ”Gladiator at Law” och ”Wolfbane”. Utöver att det är SF-böcker, kännetecknas de av samhällskritik och satir.

Gästinformation

Michael Horvath, född 1979, är doktorand i psykologi och forskar om tonårsvärderingarnas betydelse för tillfredsställelsen med livet. Han är delaktig i det europeiska nätverket för positiv psykologi, som sprider forskning om välmående och konstruktiva samhällsinsatser. På fritiden tillfredsställer han sig själv med att läsa poesi för kulturintresserade bibliotekarier, eller förortsgäng av ungdomar.

Sök efter boken

För dig som vill dra konsumtionssamhället till sin spets: köp den här boken. Det är en riktig klassiker i sin genre, och berättartempot är högt från början till slut. Du kommer att bli en nöjd konsument, och alla dina pengar kommer oavkortat att gå till förlaget. Du kan även låna pengar till att köpa flera böcker – belästa personer får bättre anställningskontrakt på företaget, och tjänar nästan tillräckligt för att återbetala studieskulderna. Mest av allt tjänar du naturligtvis om du jobbar med att skriva sådana här ingresser om hur bra allt är. I en värld där copywriting är högstatushantverket #1 går allt att sälja.

Till er som inte litar på sådana löften kan jag berätta lite om handlingen istället. Boken handlar nämligen om att sälja saker. Eftersom allt redan är sålt på hela jorden, får huvudpersonen Mitch i uppdrag att sälja en annan planet: Venus. Även om han är en stjärna på företaget har han en del huvudbry. Han behöver dels hitta folk som vill åka till Venus, och sälja idén till dem. Sedan behövs ett sätt att ta sig dit, och sist men inte minst något att göra där för de som åker dit. Det gäller med andra ord att tänka stort, och ta ett helhetsgrepp på den här affärsidén.

Att jorden är extremt trångbebodd, och även höginkomsttagare får nöja sig med att bo i en lya med 0.1 rum utan skåp, är till venusprojektets förtjänst. Folk drömmer sig bort, alla bär någonstans inom sig en längtan ut ur maskineriet. En längtan som kan yttra sig i svek, korruption, rebelliska subkulturer, eller, som på marknadsföringsavdelningen, vassa armbågar. Vem som helst kan vända sig emot sin kollega i ett tävlingsinriktat, korrupt samhälle. Dessutom har Mitch en särbo som inte delar hans passion för att utnyttja konsumenter. Hans staplande kärleksliv är dock mest som en litet inslag i hans karriärvardag. Den talangfulla antihjälten har oppurtunismen som enda ledstjärna, som bokstavligt talat ska ta honom till stjärnorna.

"Space merchants" är skriven under efterkrigstiden, då konsumtionssamhället tog fart, och reklamen lovade folk ett bättre liv om de köpte hushållsmaskiner. Det går att spåra tankarna i boken till 1800-talets dystopiska predikare Thomas Malthus, som förutspådde jordens överbefolkning och mänsklighetens undergång. Det var upptäckten av Amerikas bördiga landskap som gav honom fel i sin ekvation. Ironiskt nog har samma Amerika blivit det samhälle som inspirerat de bästa, och mörkaste, dystopiska samhällsromanerna. "Space merchants" är ett exempel.

Dystopin som utmålas här kan jämföras med "Brave New World": överbefolkning är en förutsättning och konsumtion är lösningen. Därför styrs världen av starka företag, som i princip äger sina konsumenter. Ingen vill ha detta samhälle men ingen vågar ifrågasätta det, och det kritiska tänkandet bekämpas med alla medel. Tillväxtmodellen, som är aktuell även i dagens politik, har dragits så till sin spets, att den blir satirisk. Här utmynnar den i att åka till Venus bara för att sälja idén att åka till Venus. Idén med en ny värld är så lockande att även fiender till bokens företag, Fowler Schocken Associates, vill lägga beslag på resan.

Textutdrag (Visa/göm)

Michael Horvath

Publicerad: 2004-07-24 00:00 / Uppdaterad: 2004-07-24 00:00

Kategori: Dagens bok, Gästrecension, Recension | Recension: #1273

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?