Recension

: Hur smart är du?
Hur smart är du? Clarie Gordon
2004
Wahlström & Widstrand
5/10

På väg mot ett superjag

Utgiven 2004
ISBN 9146203648
Sidor 192
Översättare Silvia Klenz Jönsson

Sök efter boken

De flesta har väl någon gång suttit och utfört någon form av intelligenstest. I skola, vid mönstring, på högskoleprov. Att se samband, att utesluta, att vara smart och försöka briljera eller misströsta inför sina medtävlare. Känna sig framgångsrik eller misslyckad. Antingen har man det eller inte. Men det är dags att tänka om, för den som trodde att begreppet intelligens inskränker sig till att se samband mellan geometriska figurer har fel.

I alla fall enligt Clarie Gordon, och säkert många andra. I och för sig står det ”smart” och inte ”intelligent” i bokens titel. Smart som betyder ”skicklig och listig” enligt ordboken. I alla fall ordet ”skicklig” har en vid denotation. En hand pekar uppfodrande mot den som håller boken i pärmarna. Underförstått: Är du med? Har du vad det krävs? Ligger framgången inom räckhåll?

Det handlar alltså om att värdera människans förmåga inom en rad olika områden enligt den så kallade Teorin om multipla intelligenser. Har man färdigheterna med sig från födelsen är chansen stor att lyckas på livets olika arenor. Har man det inte finns hjälp att få, t ex. i den här boken.

Till Teorin om multipla intelligenser räknas t ex. konceptuell intelligens, fysisk intelligens, personlig intelligens, numerisk intelligens. Ja, ni förstår galoppen, allt som konstitutionerar en människa utgör skilda områden och fallerar det någonstans är det bara att träna.

Och boken bjuder ett överflöd av tester och utvärderingar och träningsexempel, allt från tips som ”Se till att det fortfarande finns plats för passion i er relation” till att sitta och sortera namn i bosktavsordning på tid. Studsa en boll, ut och motionera, skriv en lista över vad du söker hos en partner, gör ett eget pussel.

Ibland önskar man ett kapitel för tålmodig intelligens, för det är en hel massa som ska ner i kvarnen. Bäst lämpar sig nog boken för tokfokusering på ett enskild område, t ex inför ett högskoleprov. Sedan får man stegvis beta av sina tillkortakommanden på vägen mot ett presumtivt helhets-superjag.

Anders Edwartz

Publicerad: 2004-07-09 00:00 / Uppdaterad: 2011-02-18 16:32

Kategori: Recension | Recension: #1253

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?