Recension

: vad gör jag här
vad gör jag här Lukas Moodysson
2002
Wahlström & Widstrand
7/10

”han som äger huset heter lukas moodysson han är 45 år och har sålt sin själ han har gjort en massa succéfilmer”

Utgiven 2002
ISBN 9146202021
Sidor 83

Om författaren

Fotograf: Tomas Andersson Wij

Lukas Moodysson är född 1969 i Malmö och debuterade redan som 17-åring med diktsamlingen ”Det spelar ingen roll var blixtarna slår ner”. Räknades till det som kallades Malmöligan, en anti-akademisk lös diktarsammanslutning. Moodysson är även verksam som filmregissör. Hans filmer, bl.a. ”Fucking Åmål”, ”Lilja 4-ever” och ”Container”, har fått stor uppmärksamhet och spridits över hela världen.

Egen webb – Directing Awards, Other achievements Pictures, News, Biography, Trivia!

Sök efter boken

Lukas Moodysson har lämnat filttofflorna hemma då han "hotellrumsskriver" en enda långdikt till diktsamling med en extremt närvarande och tyckande röst. Ändå med avsaknad av ett enda diktjag, för det som känns givet, diktjaget som talar ut till dig, det är i ständig förvandling, det jag trodde var rösten av ett alter ego till Lukas förvandlas till en kvinna som talar från det som vi kallar samhällets botten för att förvandlas igen och igen till andra människor.

Dikten är för Moodysson ett rollspel, eller måste kanske vara så för en sån subjektiv åsikts rabblande diktare, för att läsaren skall behålla intresset. Det är stora poser, det är patetik, drama och allt möjligt som kan störa. Men det är ändå viktig dikt, den berör och lyfter mig i öronen så jag hör sången som bor i den.

Kristendomen är där och en person vid namn Lukas Moodysson kliver in i dikten om igen liksom Jesus återkommer. Hybris? Ja, men sund och glasklar!

Dikten är skriven på ett vardagligt direkt språk, med upprepningar som viktigt stilmedel och dessa och berättarens svävande in och ut i olika människor ger helheten, effekterna och jag ska inte sticka under stolen, den här domstolen som en recension ändå är, att det kan kännas tradigt i vissa stunder i dikten men aldrig som helhet, som helhet är det dikt som skänker mig glädje. Med förmågan till engagemang och mänsklighet.

Jag får ha överseende med Moodyssons återkommande fascination för bajs. Jag får ta det som ett tecken på fullödig dikt. Det som Saarikoski irriterade sig på gällande Ekelöf när han översatte honom; att diktaren inte äter och skiter i sina dikter. Det gör Moodysson eller i alla fall detta kollektiv av människor som till slut bildar fadern som avslutar boken:

jag letar efter mitt barn i ruinerna
men han är ingenstans
mitt barn mitt barn mitt älskade barn
jag vaknar av ljudet av hans fötter
jag bär honom genom lägenheten
han är så vacker jag älskar honom så mycket
livet är underbart
allting är möjligt
jag vet inte om jag klarar av det här

Textutdrag (Visa/göm)

Csabi Urbán

Publicerad: 2004-07-06 00:00 / Uppdaterad: 2011-06-16 13:25

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #1248

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?