Gästrecension

: Du och jag, Marie Curie
Du och jag, Marie Curie Annika Ruth Persson
2003
Kabusa Böcker
10/10

Genom dysterpassagen

Utgiven 2003
ISBN 9189680170
Sidor 175

Om författaren

Fotograf: Maria O’Donnell

Annika Ruth Persson föddes i Örebro 1955. Hon är redaktör för tidskriften Ord&Bild och numera bosatt i Göteborg. Under 90-talet var Annika förläggare på Anamma Böcker och översättare av främst filosofisk facklitteratur.
Debuten ”Du och jag, Marie Curie” nominerades till Augustpriset i klassen ungdoms- och barnbok och fick en uppföljare med ”Erik Dahlbergsgatan 30″ 2006.

Gästinformation

Lisa presenterar sig själv:

Jag heter likadant som en av redaktionens medlemmar. Sveriges populäraste efternamn har vi! I Ecuador kan nästan ingen ens uttala det. Där är man exotisk istället. Frågan är om man ska sträva efter att utmärka sig i en hemtam miljö eller ägna sin kraft åt att passa in där man inte gör det? Dum fråga säger du förstås. Låt så många som möjligt få del av din charmÂ… Well, nu skriver jag en recension om en ungdomsbok och låtsas att jag har vuxit upp. Men det är bara ljug för egentligen är jag yngre än dig. Skulle jag tro.

Sök efter boken

Jag var tio, elva, tolv år och bokslukare. Av författare som Per Nilsson, Katarina von Bredow, Hans-Eric Hellberg och Peter Pohl läste jag allt, men på biblioteket jagade jag ständigt efter nya historier på samma tema: att vara ung och bli kär och ha sex första gången. Att fundera på livet och "råka ut för något". En dag trodde jag att de historierna var slut och att det var dags att söka något annat. Jag gick vidare.

Sedan kom Du och jag, Marie Curie. Som vinnande koncept är den skriven i omväxlande berättande dåtid och huvudpersonen Jennys dagboksanteckningar (rapporter till idolen Marie Curie). Från att ha rört sig mestadels kring fotboll och naturvetenskap blir hennes tankar alltmer inriktade på en person: Filippa, förförerskan.

Man får följa en stormig tid som kan antas vara ganska typiskt för någon i uppväxtåren. Själv tänker jag dock minst ett hundratal gånger: "var är mina gamla dagböcker? Var jag verkligen såhär när jag bara var femton!?"

Oavsett om man kommit ut ur garderoben redan vid femton eller ej, så finns här något som alla kan känna igen: Upptäckten av att det finns något utanför mammas gata, irritationen på föräldrarna, ångesten över att inte passa in, funderingar på hur man ska närma sig någon. Här finns brorsan som du alltid önskat dig, det perfekta sexet, självmordstankarna och åttiotalsnostalgin.

Annika Ruth Perssons språk är tydligt men hon tråkar inte ut; går vidare utan att älta onödiga detaljer. Visst kan man kalla det alltför lättsmält, men hallå, det är en ungdomsbok!

Det är en så märklig känsla att "vara där" igen. Att fullkomligt sugas in i en bok utan att kunna hindra det. Jag svävar på små moln, jag ler mot jorden. Sedan kommer dysterpassagen, ingenting är värt att leva för, knappt ens läsningen av den här boken. Jag gråter med Jenny, känner mig lika fel och fåning som hon.

När det plötsligt tar slut är det precis så tomt som det ska vara, inget happy end, ingen jordens undergång, bara stillhet … och ett litet svävande frågetecken.

Textutdrag (Visa/göm)

Lisa Johansson

Publicerad: 2004-06-26 00:00 / Uppdaterad: 2011-01-28 13:24

Kategori: Dagens bok, Gästrecension, Recension | Recension: #1238

2 kommentarer

[...] Du och jag, Marie Curie – Annika Ruth Persson [...]

Queera boktips « Det skrivna ordet Oregistrerad 2010-05-12 13:17
 

hehe

Kotv Oregistrerad 2011-03-01 13:52
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?