Recension

: Ö-morden
Ö-morden Gretelise Holm
2004
Pirat
8/10

Utröstad i ö-rådet

Utgiven 2004
ISBN 9164201120

Om författaren

Fotograf: Sisse Jarner

Gretelise Holm bor tio mil söder om Köpenhamn och har arbetat som journalist, för danska UD och med aidskampanjer i tredje världen. Hennes författarkarriär omfattar allt från facklitteratur till barnböcker och nu finns även kriminalromaner på meritlistan.

Sök efter boken

Ö-morden marknadsförs av förlaget som årets påskdeckare och hävdar att vi svenskar allt mer har anammat norrmännens tradition med "påskekrim", det vill säga att läsa en deckare över påsk. Att den norska traditionen är djupt rotad råder det inga som helst tvivel om vid en snabb googling och traditionen startade just som en marknadsföringskampanj. Jag ställer mig dock skeptisk till att den skulle vara särskilt anammad i Sverige med en mycket ovetenskaplig undersökning i bekantskapskretsen som grund för mitt påstående.

Däremot är väl påsken en så god tid som någon för att utnyttja några lediga dagar till att sjunka ner med en bok och som sträckläsningsobjekt lämpar sig Ö-morden bra. Journalisten Karin Sommer har flytt omvärlden och bosatt sig över sommaren på en liten dansk ö för arbete och reflektion. Det blir dock inte riktigt som hon har tänkt sig när det visar sig att de boende på ålderdomshemmet verkar lämna detta jordeliv i en onaturligt hög takt. Det formuleras klockrent av en av tanterna på begravningen: "Han har inte kallats hem till Gud. Han blev bortröstad av ö-rådet. Som i Robinson i teve."

När bortröstningen verkar vara ett faktum och polisen startar utredningen har Karin Sommer redan påbörjat sina egna undersökningar. Med journalistens nödvändiga nyfikenhet gör hon efterforskningar bland satanister, präster, öns persona non grata och inte minst hos den lokala läkaren som hon påpassligt nog inleder en relation med. Och mitt i allt detta skriver hon på en bok om häxjaktens anatomi.

Inte särskilt förvånande så finns det många paralleller mellan livet på ön och de forna häxjakterna. I ett litet samhälle blir det från normen avvikande desto mer underligt och att vara snäll satanist hjälper inte direkt. Ju närmare mordgåtans lösning Karin Sommer kommer, desto mer lär hon känna befolkningen på ön på gott och ont och det är småroliga människoporträtt som skildras.

Hjältinnan som sådan är rätt okonventionell som drygt femtioårig mordgåtelösare med ett aktivt sexliv. Man kan tänka sig att författaren avsiktligt har valt att komma bort från stereotyperna kring hur en huvudperson i en kriminalroman är och det känns upplyftande. Karin Sommer är sympatisk utan att på något sätt vara mjäkig. En tuff kvinna med skinn på näsan helt enkelt.

Allt som allt är det en bra kriminalroman och en smått humoristisk samhällsskildring med en allvarlig underton. Om du har tänkt dig att emigrera till Norge så fungerar den alldeles utmärkt som påskekrim. Annars tycker jag att man kan läsa precis vilken genre man vill under påsk. Huvudsaken är faktiskt att man läser.

Helena Ehnbom

Publicerad: 2004-04-08 00:00 / Uppdaterad: 2011-01-01 14:19

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #1142

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?