Recension

: Texas - störst och bäst
Texas - störst och bäst Elisabet Precht
2003
Carlssons
4/10

The one star republic

Utgiven 2003
ISBN 9172035560
Sidor 280

Om författaren

Elisabet Precht är frilansskribent som skrivit för bland annat Svenska Dagbladet och har också arbetat som redaktör för svensk-amerikanska handelskammarens nyhetsblad Currents.

Sök efter boken

Från Texas har världen fått inslag som cowboys, tex-mex-mat samt en president vid namn George W Bush (den där ”jävla texasgubben”, som en före detta svensk regeringsmedlem kallade honom).

Den här boken handlar dock inte om texasgubben, men däremot om delstaten som fostrat det landets president. Delstaten som under ett par år i början av 1800-talet faktiskt var en självständig republik, innan den inlemmades (annekterades enligt somliga) av USA.

Precht – som själv bosatt sig i Texas – skriver om allt som berör delstatens befolkning och kultur. Det är historia, matlagning och musik, det är amerikansk fotboll och rodeo. Det är förstås också olja och Dallas. Men det är också konst och kultur, miljö och natur, liksom bilar och arbetsförhållanden. Och det är människor – kända såväl som okända. I korthet, Texas i ett nötskal.

Det finns ett flyt i boken som gör att den är både lättläst och lättsmält. Men ibland känns boken mer än lovligt naiv, som när hon – utan vidare motivering – hävdar att USA är världsbäst på integration av invandrare. Eller som när Precht skriver om arbetsförhållandena i maquiladoras tvärs över gränsen i Mexico. Kritiker av maquiladoras har fel, menar hon – läget är inte så allvarligt som olika fackföreningar och folkrörelser vill göra gällande. Egentligen är arbetsmiljön bra, och några miljöproblem ger produktionen inte upphov till. Säger hon. Efter att ha besökt en fabrik. Men hur representativ är den?

Och dessutom talar hon enbart med företagets ledning. Några arbetare verkar hon inte ha pratat med, inte heller några organisationer. Men vad kan man förvänta sig att företagsledningen ska svara? ”Ja, vi suger ut arbetare till slavlöner och släpper ut skit utan att rena det…”? Skulle inte tro det. Som man frågar får man svar.

Men det är väl kanske inte så konstigt att frågan ställs så, eftersom Precht – utöver arbetet som författare – också har arbetat för svensk-amerikanska handelskammaren. Vilka väl kanske inte är kända för att ömma för arbetares rättigheter.

Textutdrag (Visa/göm)

Klas Rönnbäck

Publicerad: 2003-11-21 00:00 / Uppdaterad: 2009-12-12 01:21

Kategori: Recension | Recension: #985

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?