Recension

: Den lyriske tjuven – Berättelser ur andra fickan
Den lyriske tjuven – Berättelser ur andra fickan Karel Capek
1990
Pegas
9/10

Capek för alla

Utgiven 1990
ISBN 917784016X
Sidor 189
Orginaltitel Povídky z druhé kapsy
Översättare Karin Mossdal
Först utgiven 1929

Om författaren

Karel Čapek (1890 – 1938) var bland annat satiriker och politiskt engagerad filosof, han var journalist och redaktör, teaterchef och producent, reseskribent, en produktiv romanförfattare och en framgångsrik pjäsförfattare. Han brukar kallas för den bästa tjeckoslovakiske författaren under 1900-talets första hälft.

The Karel Capek website – Omfattande sidbygge om Capek.

Sök efter boken

Den lyriske tjuven är en andra volym deckarhistorier i samma anda som dem i Det poetiska vittnet. Varje ny berättelse börjar med att berättaren anknyter till något i den föregående berättelsen så att berättarrollen går som en stafettpinne från historia till historia och man föreställer sig en ölstuga i Prag där äldre herrar sitter och berättar mer eller mindre fantastiska historier för varandra.

I denna volym är avvikelserna fler och mer betydande från det givna deckartemat än i den föregående och Capeks humanistiska och liberalt färgade filosofi tar mer uppenbart utrymme i texterna. Detta får till konsekvens att de två volymerna ändå skiljer sig rätt markant åt. Det blir inte alls någon känsla av upprepning när man läser de två volymerna efter varandra, de har mycket gemensamt men tycks ändå ha en varsin agenda.

Capeks berättelser genomsyras som vanligt av en uppfinningsrikedom och berättarlust som smittar av sig på läsaren. Hans jämnhet som författare är unik, han tycks aldrig luta sig tillbaka i ett slentrianmässigt författande utan tycks oreserverat älska skrivandet. Det är som om han öser ur en outsinlig reserv av infall och idéer som alla bär fröet till något stort och som Capek vet att förvalta.

Man kan inte annat än att återigen upprepa att Capeks litterära arv är en skatt att upptäcka för alla er som inte redan gjort det. Capek är en författare som borde vara omöjlig att inte uppskatta och det ser jag som ett faktum tills någon bevisar motsatsen.

Textutdrag (Visa/göm)

Martin Eriksson

Publicerad: 2003-10-21 00:00 / Uppdaterad: 2010-12-31 20:10

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #940

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?