Recension

: Coraline
Coraline Neil Gaiman
2003
Bonnier Carlsen
7/10

En modig tjej

Utgiven 2003
ISBN 9163827263
Sidor 157
Orginaltitel Coraline
Översättare Kristoffer Leandoer
Först utgiven 2002
Illustratör Dave McKean

Om författaren

Neil Gaiman föddes i brittiska Hampshire 1960 men bor numera i Wisconsin, USA. Han är bland annat författare till Hugoprisbelönade Amerikanska gudar (2001) och Kyrkogårdsboken (2008) och till serien Sandman. Han har också skrivit tillsammans med bland andra Terry Pratchett (Goda omen, 1990).

Neil Gaiman – Författarens hemsida.

Sök efter boken

Här har vi något som känns lite annorlunda, en rysare för barn. Det är en historia om mod och en liten flickas vilja att överkomma alla hinder. Språket är väldigt enkelt och vi upplever hela historien ur flickans perspektiv. Hon heter Coraline och har precis flyttat in i ett nytt hus med sina föräldrar. Det är ett gammalt hus som delats upp i fyra lägenheter. Två av dom andra är upptagna men det är den fjärde, tomma lägenheten som är den intressanta. Mellan denna lägenhet och den Coraline lever i finns en dörr bakom vilken det endast finns en tegelmur. En natt när hon öppnar dörren är muren borta och det är här äventyret börjar.

Coraline kommer in i en värld som är en förvriden spegelbild av den vanliga. I denna värld har hon sin andra mamma och pappa. Saker och ting är sig rätt lika samtidigt som dom är helt fel. Dom andra föräldrarna har knappar istället för ögon och verkar vara ute efter något. Hon förstår att hon svävar i fara man vad kan man göra åt det när man är så liten?

Historien är både rolig och underhållande samtidigt som den är rätt mörk och troligtvis rätt otäck om du är liten och läser den själv. Det finns några lite långsamma passager som drar ner betyget lite men över lag så rör det på sig rätt bra. Historien är lite klurig. Man förstår vad som händer men inte riktigt varför och det gör att man hela tiden är lite osäker på vad som kommer hända och hur det kommer sluta. Det gör det hela till en intressantare bok än vad den annars hade varit. Gaiman lyckas bra med att porträttera en ung flicka och det kan inte vara det lättaste. Man ser verkligen Coraline framför sig när man läser. Imponerande.

Boken är som sagt var inte bara otäck utan också humoristisk och jag tänkte bjuda på ett kort citat som jag gillade. Den andra mamman försöker manipulera Coraline för att kunna ta över hennes själ.

"Jag älskar dig. Jag kommer alltid älska dig. Ingen vettig människa tror på spöken i alla fall – de är ju bara lögnhalsar allesammans."

Hur kan man låta bli att älska en sådan bok? Jag kan det i alla fall inte. De små guldkorn av det här slaget som boken innehåller gör det till några timmars underbar lösning. Då boken är på 157 sidor rätt stor text med hyfsat stort radavstånd så tar det faktiskt inte längre tid att läsa klart den. En rätt stark kontrast till böckerna om Harry Potter. Nu har Coraline en lite yngre målgrupp som jag fattat det men det är ändå ganska intressant.

Gaiman är för mig mest känd för serien Sandman men han är också författaren till bland annat Neverwhere och American Gods. Den sistnämnda ges ut av Forum på svenska när som helst.

Textutdrag (Visa/göm)

Björn Hagström

Publicerad: 2003-09-15 00:00 / Uppdaterad: 2011-06-05 18:18

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #893

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?