Recension

: Älskade Poona
Älskade Poona Karin Fossum
2002
Månpocket
7/10

Stackars Poona!

Utgiven 2002
ISBN 9176438686
Sidor 251
Orginaltitel Elskede Poona
Översättare Helena och Ulf Örnkloo
Först utgiven 2000

Om författaren

Karin Fossum, född 1954 i Sandefjord, bor i Sylling, ca fem mil från Oslo. Hon debuterade 1974 med diktsamlingen Kanskje i morgen, för vilken hon tilldelades Tarjej Vesaas debutantpris. Evas öga, den första kriminalromanen om den eftertänksamme kommissarien Konrad Sejer, kom ut 1995 i Norge.

Sök efter boken

Gunder Jomann, en ensamstående och en smula tafatt medelålders man på norska landsbygden, reser till Indien för att hitta sig en fru. Han finner en vacker och kärleksfull kvinna, Poona från Bombay. De gifter sig, och Gunder reser före till Norge för att förbereda fru Jomanns ankomst till det lilla samhället Elvestad.

Samma dag som Poona anländer, är Gunders syster Marie med om en allvarlig trafikolycka och hamnar i koma. Gunder måste vaka vid sin systers sjukbädd, och skickar istället traktens taxichaufför att möta Poona vid flygplatsen. Men hon dyker aldrig upp.

Strax efter hittar man en kvinna brutalt mördad på en äng utanför Elvestad. Det ofattbart bestialiska dådet tycks vara begått i ursinne. Kommissarie Konrad Sejer och hans assistent Skarre kopplas in på fallet. Ganska snart står det klart att mördaren finns i det lilla norska samhället. Och av invånarna i Elvestad är det många som har hemligheter. Upplägget kan tyckas klassiskt, men Fossum lyckas faktiskt skapa en intressant och psykologiskt övertygande berättelse.

För Karin Fossum skriver kriminalromaner som är mer nyanserade än många andra. Det är inte dådet i sig som står i centrum, utan människorna runt omkring. I någon intervju har hon sagt att av hennes karaktärer är det inte är givet vilka som är onda och goda. Hon är intresserad av att se hur människor påverkas av det enskilda tillfället. Kan vem som helst bli en mördare?

Älskade Poona är en mycket hemsk och otäck "krim", som det heter i Norge, men samtidigt mycket läsvärd. Även om Konrad Sejer och hans kollegor är erfarna och noggranna är det långtifrån givet vem som verkligen är mördaren.

Textutdrag (Visa/göm)

Johanna Look

Publicerad: 2003-08-12 00:00 / Uppdaterad: 2017-05-11 17:22

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #833

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?