Recension

: Birgitta Birgitta
Birgitta Birgitta Cecilia Sidenbladh
2003
Rabén & Sjögren
8/10

Tokigt helgon, eller?

Utgiven 2003
ISBN 9129658527
Sidor 108
Illustratör Tord Nygren

Om författaren

Cecilia Sidenbladh föddes 1947 och hon säger själv att hon helst umgås med människor från det förflutna, både i sina barnböcker och romaner, men även i pjäserna. De flesta av hennes böcker handlar därför om historiska personer. Sidenbladh skriver historiska böcker för att få dela med sig om vad som hänt förr, men även för att beskriva hur barn hade det förr i tiden. Därför är det oftast ett barn med i handlingens centrum.

Sök efter boken

Heliga Birgitta var en bestämd dam. En mycket bestämd dam. Hon gjorde nog som hon ville hela livet och brydde sig inte så mycket om vad alla andra tyckte och tänkte. Ibland var det säkert bra, men ibland var det förmodligen mindre bra.

I boken Birgitta Birgitta får vi följa det blivande helgonet från den dag hon föddes tills de sista dagarna i hennes liv. Det är en spännande historia, ganska så märklig och inte speciellt vanlig. Men så är det en speciell kvinna det handlar om också.

Det är en kvinna som säger sig ha speciella krafter och förmågor att tala med Gud. Hon ser något gott hos alla och vill ge alla en ny chans till bättring. Hon tar hand om de sjuka, de fattiga och de förtappade. Hon är hård men rättvis. Det är inte Birgitta själv som berättar i boken utan hennes vän och ständiga följeslagare som berättar om det de upplever tillsammans.

Det känns trovärdigt rakt igenom. Om man valt att skriva boken ur Birgittas synvinkel hade det varit svårare. För vem kan ens ana eller förstå var Birgitta tänkte, vad som rörde sig i hennes innersta eller hur hon reagerade över de syner som uppenbarade sig? Inte någon. Det är mycket enklare att förstå hur det kan vara att leva med en människa som är så fantastiskt annorlunda och speciell. Hur det är att vara vanlig, att stå bredvid det som händer, för det har vi nog alla varit med om någon gång. På ett eller annat sätt.

Förutom att läsa en spännande och bra skriven barnbok så har du här chansen att få lära dig en viktig del av vår historia. Inte bara om Heliga Birgitta, utan också om Medeltiden. För i boken finns en hel del avsnitt med insprängda faktasidor. Allt från pesten till jordbruk, husdjur, lagar och mycket mer.

Jag gillar boken. Det är enkelt och bra och dessutom blir man nyfiken, vilket alltid är bra. Det som jag däremot tycker är lite synd är att omslagsbilden inte gör mig som läsare speciellt nyfiken. Det är i och för sig en fin bild, men kanske lite väl "tjejig" och boken är inte någon typisk tjejbok vilket då kan skrämma bort en del killar. Vilket är synd, för det är en bra bok, även för killar. Tyvärr är det ju trots allt så att man oftast tittar på omslaget när man köper en bok. Men annars måste jag säga att bilderna inne i boken är mycket fina och vältecknade och lyfter historien ytterligare. En bra bok att läsa om man går i mellanstadiet och är lite intresserad av medeltiden.

Men svälj inte allt, fundera över om Birgitta var klok och kunde kommunicera med Gud eller om hon bara var tokig, men lyckades lura resten av världen.

Textutdrag (Visa/göm)

Lisa Johansson

Publicerad: 2003-07-06 00:00 / Uppdaterad: 2011-05-20 23:17

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #791

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?