Recension

: Politics transformed
Politics transformed Sue Branford
2003
Latin America Bureau
7/10

Revolution i Brasilien?

Utgiven 2003
ISBN 1899365613
Sidor 136
Språk Engelska
Medförfattare Bernardo Kucinski

Om författaren

Sue Branford har varit Brasilien-reporter för BBC World Services och ett flertal tidningar som Financial Times och Economist. Hon har tidigare publicerat en rad böcker om landet.

Sök efter boken

När Luiz Inácio da Silva, eller ”Lula” (”Bläckfisken”) som han har kommit att kallas, blev vald till president i Brasilien var det något stort som hände; för första gången valdes en gammal arbetare till posten som president i det land som har världens största klassklyftor. Inte så konstigt då att förhoppningarna och förväntningarna på Lula var, och är, enorma. Skulle han lyckas med att genomföra sina vallöften är det kanske inte långt från en revolutionär förändring som har skett.

I den här boken analyserar författarna Lulas väg till makten – allt från hur han och andra pionjärer byggde upp det brasilianska arbetarpartiet (PT, Partido dos Trabalhadores) till konkurrensen om presidentposten. Fött i ett Brasilien där militärdiktatur fortfarande rådde, som en slags paraplyorganisation till en rad vänsterrörelser, utvecklades PT till att i sin tur föda en rad andra folkrörelser. Viktigast är utan tvekan MST, de jordlösas organisation, och den radikala fackföreningen CUT, som numera lever helt egna liv.

PT gjorde sig snabbt känt som det hederliga partiet – i ett land där korruption och nepotism är ytterst utbrett. Det gjorde sig också känt som partiet som verkligen vill demokratisera landet. Inte bara på pappret, eller i ett avlägset parlament, utan i praktiken för vanliga medborgare. Ett mycket omtalat experiment i det sammanhanget är den ”deltagande budgeten” som PT har utvecklat i Porto Alegre. Trots det tog det fyra val för att Lula skulle lyckas vinna en seger.

Det märks att författarna är sympatiskt inställda till PT och den utveckling som nu sker i landet. Det jag kan sakna i boken är ett mer kritiskt perspektiv – för Lula har stött på patrull många gånger.

Som sagt, förväntningarna som Lula har att leva upp till är enorma. Frågan är om han är kapabel att göra det? Vilka möjligheter har han egentligen att föra en självständig politik, i ett land med stora utlandsskulder och ett stort ekonomiskt utlandsberoende. Kommer han att kunna leva upp till förväntningarna tillräckligt för att över huvud taget få sitta kvar på posten särskilt länge? Framtiden får utvisa…

Textutdrag (Visa/göm)

Klas Rönnbäck

Publicerad: 2003-06-18 00:00 / Uppdaterad: 2009-12-12 16:28

Kategori: Recension | Recension: #748

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?