Text

Musikböcker på dagensbok.com

Vi har samlat ett gäng musikboksrecensioner av olika slag, kanske för att vi tycker det är roligt med musik, men troligen också för att flirta litet med vår systersajt. Mikael, Anna L, Martin, Nina och Klas har skrivit. Ola, David, Tomas och Patrik från dagensskiva.com har gästat.

Håll till godo!


Johnny Cash: Cash: The autobiography
The Man In Black Strikes Again

”Cash: The autobiography tar vid där Man in Black från 1975 slutade. ”Man in black” är också titeln på en av Cash hits. Han kallas omväxlande för ”Man in black” (han har burit helsvart så gott som alltid i alla fall sedan 50- talet. Varför? Lyssna på låten så får ni veta.) och ”God´s superstar”. Det här är alltså den andra…” Läs mer


David Ritz: Divided Soul: The Life of Marvin Gaye
En osentimental skildring av en plågad själ

”I november 1984 fyllde jag tolv år. Det var då min karriär som nördigt musikfan tog sin början när jag fick soundtracket till Ghostbusters i födelsedagspresent. Sju månader tidigare spreds nyheten om Marvin Pentz Gay, Jr.:s död över världen. Men då hade jag ingen aning om vem han var. Och det skulle komma att…” Läs mer


Jan Bruér & Lars Westin: Jazz – Musik Människor Miljöer
Ett svep genom jazzens historia

”För någon, som precis som jag, är mer eller mindre fullständigt illitterat vad gäller jazz är den här boken en utmärkt startpunkt. Den erbjuder en svepande genomgång av jazzens historia och en genomgång av dess olika stilar, så att en oinitierad kan få grepp om var man borde börja sin resa in i jazzmusikens…” Läs mer


Stefan Malmqvist: Rockparty! – En bok om Hultsfredsfestivalen
Går det inte så går det ändå

”Det hade varit ganska lätt att göra ”Rockparty – En bok om Hultsfredsfestivalen” till en ganska snäll framgångshistoria. Pliktskyldigt rabblande av vilka artister som spelade när och hur bra de var. Jag är glad att Stefan Malmqvist inte valde att gå den vägen (men med tanke på att det är just han som skrivit…” Läs mer


Curt Gooch: Kiss Alive Forever
Härligt nördigt

”Det är en imponerande samling fakta som Curt Gooch och Jeff Suhs samlat på sig och publicerat i ”Kiss Alive Forever”. Uppgifter om samtliga kända ramträdanden av världens största rockband, Kiss. Drygt 1800 genomförda konserter och ungefär 300 inställda presenteras över 290 A4-sidor. Mastigt? Jodå. Tricket med…” Läs mer


Jim Irvin: The MOJO Collection – The Ultimate Music Companion
Skivtips i en masse

”The MOJO Collection har mer karaktären av en tipsbok än ett uppslagsverk. Boken innehåller längre texter om de skivor som presenteras i boken, information om på vilket skivbolag skivan släppts, producent, i vilken studio den är inspelad, vilken månad och vilket år skivan släppts, skivans längd, om den finns tillgänglig i nuläget…” Läs mer


Per-Erik Brolinson & Holger Larsen: Good Vibrations
Skissartad genomgång av rockens historia

”Good Vibrations avhandlar rockens historia från 1955 till 1980 på litet drygt 200 sidor, följaktligen är den inte särskilt utförlig och den känns litet daterad, det kan väl vara en sak att de senaste åren inte finns redovisade, men när de 22 senaste åren saknas i en bok om rockens historia, så saknas följaktligen också nästan halva rockhistorien…” Läs mer


Petter Ljunggren: Arbetets musik
Vad diskar du till för musik?

”Musik har följt oss människor under mycket lång tid, inte minst för att underlätta, ackompanjera – eller kanske få oss att glömma – det arbete vi utför. I det gamla bondesamhället fanns allehanda vallåtar och visor som användes under arbetet, men också mycket musik som handlade om arbete (exempelvis…” Läs mer


Kitty Kelley: Sinatra – his way
Sträckläs från pärm till pärm

”Artistbiografier kan delas upp i två kategorier: flerdimensionella och endimensionella. Eller för att tala klarspråk: bra och dåliga. De sistnämnda brukar oftast vara hårt granskade och påverkade av artisterna själva, sådana biografier ger jag inte mycket för, de är alltför förutsägbara och onyanserade. Sedan finns det de…” Läs mer


Mötley Crüe: The Dirt
Rockstjärnekomplex och skandalösa historier

”Jag har aldrig gillat Mötley Crüe nåt speciellt. Hela hårbandsgrejen gick mig förbi med undantag för Guns ’n’ Roses då förstås. Visst har Mötley någon låt som är okej men jag har aldrig ens funderat på att köpa en skiva med Mötley. Tills jag läste The Dirt. The Dirt är skriven av bandet tillsammans med Neil Strauss…” Läs mer


Fredrik Strage: Mikrofonkåt
Lysande svensk musikjournalistik

”Efter den svenska hiphopens explosionsartade utveckling och stora genomslag de senaste åren var det väl egentligen bara en tidsfråga innan den första boken i ämnet skulle dyka upp. Nu är Mikrofonkåt här. Författare är musikskribenten Fredrik Strage som tidigare bl a arbetat som redaktör på de numer nedlagda tidningarna Bibel och Pop…” Läs mer


Anders Löwstedt: Livet är en fest
Platt fall

”Radioserien ”Livet är en fest” räcker som argument för att försvara public service-idén. Aldrig någonsin har den statliga radion på ett så eftertryckligt vis berättigat sin existens. Jag älskade varje minut, varje sekund. De flesta programmen har jag hört minst två gånger, en del fler. Det är en ganska tuff måttstock att mätas efter…” Läs mer


John Lennon: Muntliga Röksignaler Och Andra Stycken
Skriven med ärlighet

”Muntliga röksignaler” av författaren som knappast behöver någon introduktion är en självbiografi av den ärligare sorten. För att lyckas ta sig in i texten krävs koncentration av det meditativa slaget eftersom den vid första anblick verkar bestå av rent nonsens. Men ger man inte upp efter de första försöken att läsa…” Läs mer


Peter Shapiro: Soul – 100 Essential CDs
Hygglig handledning i soul

”Ok. Det är lika bra att jag erkänner det med en gång. Jag gillar listor och jag gillar soul. Så, när jag hittade Soul – 100 Essential CDs för 74 kronor i en bokaffär behövde jag inte särskilt många sekunder betänketid innan jag stod i kön till kassan med boken i handen. Ja, dessutom hade jag med stor behållning plöjt…” Läs mer

redaktionen, dagensbok.com

Publicerad: 2003-05-13 00:00 / Uppdaterad: 2011-05-03 22:47

Kategori: Special

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?