Recension

: The Courage Consort
The Courage Consort Michel Faber
2002
Canongate Books
8/10

Varsamt berättat om brittisk vokalensemble

Utgiven 2002
ISBN 1841952265
Språk Engelska

Om författaren

Michel Faber
Foto: Eva Youren

Michel Faber föddes i Holland, växte upp i Australien och bor numera i Ross-shire i Skottland. Hans noveller har vunnit ett antal priser och hans debutroman, Under the Skin, som kom ut 2000 hyllades av kritikerna och såldes till 11 stora förlag utomlands. Under The Skin nominerades även till ”The Whitbread Book Award” för bästa debutroman. The Book of Strange New Things är hans sjätte roman.

Sök efter boken

The Courage Consort, kanske Storbritanniens sjunde kändaste a capella vokalensemble, har fått möjligheten att bo på ett slott i Belgien i två veckor för att där repetera det stycke de ålagts att framföra härnäst, det oerhört komplicerade Partitum Mutante av den italienske kompositören Pino Fugazza.

Väl där ställs de inför ett antal frågor. Går det verkligen att framföra Partitum Mutante? Spelar det någon roll att Pino Fugazza är en dåre som är mest känd för att ha attackerat sin fru med en stilett-klackad sko på Milans flygplats? Vad är det för omänsklig röst som hörs från skogen som omger slottet om natten? Kan de fem medlemmarna stå ut med varandra och de sexuella spänningar som finns mellan dem?

Detta är upplägget för Fabers försiktigt berättade kortroman. Det är utifrån den självmordsbenägna Catherine Courages perspektiv historien rullas upp. Egentligen händer det inte så mycket, Faber tecknar varsamt personerna som ingår i ensemblen och antyder mer än fastslår deras karaktärer.

The Courage Consort är framförallt ytterligare en uppvisning i osviklig språkkänsla, där Faber återigen bevisar att han är en berättare av klass. Få författare har den begåvning som krävs för att få en sådan här snarast bara antydd berättelse att fungera, de flesta skulle inte ens våga försöka, de skulle ta steget fullt ut och förstöra den magi som finns i att det är du som läsare som sätter karaktärerna och du som i slutändan besvarar frågorna.

Om man skall säga någonting negativt om The Courage Consort så är det att man troligtvis bara kommer att komma ihåg konturerna av den efter ett par månader. Den går snabbt att läsa och det finns inget direkt motstånd i den, man kliver in i bokens värld under den tid man läser den och kliver sedan ur den när man läst klart, känslan i den dröjer i någon mån kvar, men inte berättelsen.

The Courage Consort är en fantastisk bok, precis som allt Faber skriver, han har blivit begåvad med ett litterärt geni som gör att det inte spelar någon större roll vad han skriver om, hans osvikliga språkkänsla och rytmkänsla gör att det ändå blir bättre än det mesta. Även om den inte är hans bästa bok så är det ändå ett av de bästa boktipsen man kan få ur den samtida litteraturen, har man inte upptäckt Faber ännu så är det minst sagt på tiden.

Martin Eriksson

Publicerad: 2003-05-06 00:00 / Uppdaterad: 2011-04-09 12:46

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #680

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?