Recension

: Berlin på 8 kapitel
Berlin på 8 kapitel Carl-Johan Vallgren
1999
Albert Bonniers förlag
7/10

Jag är en syltmunk!

Utgiven 1999
ISBN 9100566438
Sidor 216

Om författaren

Carl-Johan Vallgren är född 1962 och uppvuxen i Falkenberg. Bosatt i Berlin under flera år och något av en litterär rebell. 2002 fick han Augustpriset för romanen ”Den vidunderliga kärlekens historia”. Skriver visor och har gett ut flera skivor.

Vallgren.nu – Vallgrens officiella hemsida.

Sök efter boken

Det är ett rent nöje att möta våren i Berlin med en Berliner pilsner på uteserveringen, särskilt då med Carl-Johan Vallgrens Berlin på 8 kapitel. Jag har slagit mig ned en bit från tv-tornet som skulle snurra ett varv på en timme, enligt boken, men kön var för lång för att dricka en öl där uppe. Men detta är nåt kapitel in i boken, som börjar med de döda. En annan guidas från Dorotheenkyrkogården, där Brecht och Mann är begravda och denna början är inte dum för dessa döda kända namn följer som en död tråd genom boken.

Finner boken utmärkt att läsa på plats i Berlin, den ersätter all reselitteratur (jag brukar ha en roman och diktbok med). Vår ciceron guidar med van hand, genom sitt Berlin och med sina kunskaper om staden. Efter det lärda, som lägger tonvikt på litteratur och outsiderhjältar, förutom det ofrånkomliga kriget, så är det ett direkt tilltal, till exempel ”Kära läsare”, som är här och nu i Berlin och det är skönt att vara på plats i Berlin och känna igen platserna som där föreslås, och promenaderna som man skall göra. Boken är uppbyggd så i åtta kapitel, som kan avnjutas för sig, men bör för att följa författarens temperament läsas kronologiskt. Vi föreslås turkiska marknader och får veta att snabbmaten är en delikatess, såsom den turkiska döner kebaben. Undertecknad livnärde sig på dem och instämmer (Berlin sägs skämtsamt vara Turkiets andra stad, efter Istanbul).

Annars måste jag erkänna att jag aldrig nådde kyrkogården, att läsa om den var en upplevelse nog. Boken bjuder på så mycket, ibland valde jag att låta bli att förstöra den upplevelsen, det räckte liksom att sitta på en uteservering i Berlin och läsa om staden men inte nödvändigtvis följa med på alla platserna också, fast visst tog man till sig och visst, om jag hade haft någon vecka till så hade jag betat av dem. Vallgren skriver på ett sätt, som bara en Berliner (syltmunk eller Berlinare, välj själv) kan göra och som den dandy han är med cigarrer och boots. En annan väntade ju bara på att möta honom där på en uteservering med ett glas öl i näven. Jag vet inte om jag gjorde det, men missade mötet, men i och med boken kändes han närvarande, som en skugga.

Blir guidad i Berlin, så som av vilken annan guidebok som helst innehållande karta och annat sådant som denna bok klarar sig alldeles utmärkt utan, den har istället humor och glimten i ögat och så detta perfekta med två olika stilar i varje kapitel. Läsaren är aldrig utestängd och det finns något levnadsvant och fräscht över boken, en sådan guidebok som jag skulle vilja ha med mig till varje stad, som jag besöker faktiskt.

Textutdrag (Visa/göm)

Csabi Urbán

Publicerad: 2003-04-22 00:00 / Uppdaterad: 2011-01-15 23:51

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #666

2 kommentarer

[...] tyska huvudstaden, även han bott i Berlin. För några år sedan gav Vallgren även ut en egen guidebok, innehållandes en bukett vandringar i stadens fascinerande förflutna. En i princip ovärderlig [...]

 

[...] gården iklädd klänning och solglasögon medan jag läst i Carl Johan Vallgrens resegudie – Berlin på 8 kapitel. Denna suveräna guidebok tar upp en massa intressant om Berlins historia från tidigt 1900-tal [...]

» Blog Archive » Sommer Oregistrerad 2010-05-20 17:16
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?