Recension

: Träd i marker och myter
Träd i marker och myter Jan Danielsson
2002
Svenska förlaget
6/10

All makt åt skogen

Utgiven 2002
ISBN 9177385985
Illustratör Lucyna Lisicka

Om författaren

Jan Danielsson har under många år varit värd för naturprogram i radio och TV, exempelvis Mitt i naturen. Han har också skrivit ett flertal böcker, t.ex. ”Väderboken”.

Sök efter boken

All makt åt skogen, skrev Bengt Berg en gång. Kanske är det något som även Jan Danielsson skulle skriva under på. För hela den här boken är i praktiken en kärleksförklaring till skogen, och till träden som den består av.

Boken är till stor del uppbyggd kring en rad porträtt av våra naturliga ”svenska” träd – allt från välkända sådana som gran och björk, till mindre vanliga avenboken eller hästkastanjen. Danielsson använder också en del av boken till att filosofera om träden och deras liv, och relationen mellan dem och oss människor.

Det är en smakfull blandning av fakta och myter, sanning och skröna, som läsaren får sig till livs. Danielssons text ackompanjeras också av vackra fotografier av Lucyna Lisicka. Men de är allt för få kan jag tycka – mer hade helt klart varit önskvärt.

Någon djupdykning är det dock inte frågan om, och bokens tema är kanske inte heller helt unikt. Men boken kan nog göra sig väl som en presentbok till en trädälskande kamrat.

Textutdrag (Visa/göm)

Klas Rönnbäck

Publicerad: 2003-04-19 00:00 / Uppdaterad: 2003-04-19 00:00

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #663

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?