Recension

: Balladen om Marie
Balladen om Marie Tonni Arnold
2000
Forum
8/10

En äktenskapshistoria av strindbergska dimensioner

Utgiven 2000
ISBN 9137116355
Översättare Ann-Mari Seeberg

Om författaren

Tonni Arnold är bosatt på Skagen, är mag.art. i nordisk filologi och har tidigare skrivit boken ”Bror Blixen, en äventyrare”, utgiven på svenska 1993.

Sök efter boken

Marie Krøyers liv är i stora drag kanske bekant. Att hon som ung kvinna gifte sig med den betydligt äldre målaren P.S. Krøyer, hur hon sedan blev våldsamt förälskad i tonsättaren Hugo Alfvén, skilde sig från Krøyer och gifte sig med Alfvén.

Det låter ju som en intrig till den värsta kärleksroman. Och på sätt och vis är det en kärleksroman som Tonni Arnold skriver – men inte på det sötsliskiga Barbara Cartland-sättet. Nej, det här är en väl underbyggd biografisk roman som berättar om Marie Krøyers liv, fyllt av kärlek, passion och lidande. Och om den svartsjuka och det skvaller som Marie var utsatt för, först för att hon gifte sig med Krøyer, sedan för att hon lämnade den store målaren.

Det är en biografi som på ett gripande och engagerande sätt berättar om Marie Krøyers liv. Man får dessutom en god inblick i de övriga skagenmålarnas liv, den köpenhamnska societeten, samhällets syn på äktenskapet, m.m.

Tonni Arnold har gått igenom en stor mängd material som brev, biografier – publicerade och opublicerade – och annan litteratur. Detta gör att den bild hon ger oss av Marie Krøyer blir mycket levande och mångsidig. Hon målar upp Maries vånda inför att lämna Krøyer, vilket ingalunda var lätt för Marie som det beskrivits i andra böcker. Hon var hopplöst förälskad i Hugo Alfvén, men hade stora kval inför att lämna den manodepressive Krøyer. Eftersom även Maries hälsa var bräcklig, så klarade hon inte längre att ta hand om sin psykiskt sjuke make. Hon beskriver Maries komplexa förhållande till sin dotter med Krøyer, Vibecke, och sedan mor-dotterrelationen mellan Marie och Margita Alfvén.

Hon visar hur Maries förhållande med Hugo utvecklar sig. Trots deras otroligt passionerade relation så är han ständigt – ständigt! – otrogen. Trots det tar Marie tillbaka honom gång efter gång. Till slut skiljer de sig, och kvinnokarlen Alfvén gifter om sig, två gånger dessutom. Sista gången är han 87 år!

Det är en mycket intressant biografi som berör på alla sätt. Ett kvinnoöde, samtidigt som det är en krönika över hur konstnärerna levde sina konstnärsliv, och vilken roll deras kvinnor fick spela. Läs den!

Textutdrag (Visa/göm)

Johanna Look

Publicerad: 2003-04-07 00:00 / Uppdaterad: 2011-03-31 09:41

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #651

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?