Recension

: Killing time
Killing time Dave Lindorff
2003
Common Courage
7/10

Politisk fånge i USA

Utgiven 2003
ISBN 1567512283
Sidor 372
Språk engelska

Om författaren

Dave Lindorff har arbetat som grävande journalist i över 30 år, och har skrivit för en lång rad kända tidningar – allt ifrån Rolling Stone till Businessweek. Han har tidigare skrivit boken Marketplace Medicine.

Sök efter boken

Mumia Abu-Jamal hör till en av USA:s mest kända politiska fångar. Han var, och är, en av USA:s mer namnkunniga ”svarta pantrar” (en militant rörelse som kämpade för färgades rättigheter i USA, med sin storhetstid under 1970-talet). De svarta pantrarna var ofta hatade, samtidigt som de var fruktade för att de vågade ta sig an många konflikter – och de var bekämpade av myndigheterna. En av de som kom att hamna i rampljuset för många konflikter var Abu-Jamal. Men sedan över två decennier har han suttit i fängelse – på ”death row” – för mord.

Det är dock högst tvivelaktigt att det är Abu-Jamal som verkligen begick brottet. Mycket har skrivits i ämnet – inte minst av Abu-Jamal själv. En sak är i alla fall säker, efter att ha läst den här boken – någon rättvis rättegång var det aldrig frågan om. Domaren var redan från början inställd på att fälla Abu-Jamal. Utredningen som gjordes var mycket bristfällig, och flera av de centrala vittnena motsade varandra på helt centrala punkter. Det finns anledning att misstänka att många av dem – även poliser – ljög i vittnesbåset. Andra nyckelvittnen ”försvann” under domstolsförhandlingarna, och domaren förvägrade försvaret extra tid att söka reda på dem.

Det här är bara ett axplock av alla de fel som begicks, dokumenterade av Dave Lindorff i den här boken. Exemplen kunde mångfaldigas. Men som om inte det var nog – någon chans till upprättelse fick Abu-Jamal heller aldrig. När domen överklagades kom nämligen samma domare att sitta till doms över målet igen. Att han skulle ändra sin dom från första instans är inte precis troligt.

För den som är intresserad av att fördjupa sig i fallet Mumia Abu-Jamal är det här en utmärkt bok. Den är väl underbyggd och Lindorff har lagt ned mycket tid på research för den. Detaljrikedomen är stor. Men den förutsätter att man redan är intresserad av ämnet, för boken blir många gånger närmast allt för detaljerad. Något som också irriterar mig något är att boken ibland upprepar sig lite väl mycket, som om man inte skulle minnas någonting av tidigare kapitel.

Textutdrag (Visa/göm)

Klas Rönnbäck

Publicerad: 2003-04-06 00:00 / Uppdaterad: 2003-04-06 00:00

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #650

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?