Recension

: Minnesbilder från Österlen
Minnesbilder från Österlen Stig T Karlsson
2002
Stig T Karlsson, Vaxholm
6/10

The good old days

Utgiven 2002
ISBN 9163123452

Om författaren

Stig T Karlsson har fotograferat Sverige och världen sedan 50-talet. Detta fotograferande har resulterat i böcker om Sicilien, Indien, Kina, Japan samt Sverige. Han har oftast arbetat ihop med textförfattare som till exempel Folke Isaksson och Lasse Berg. Björn Ranelid är född i Malmö men numera bosatt i Stockholm. Han har givit ut sjutton böcker och tillhör nu Sveriges mest lästa författare.

Sök efter boken

I Simrishamns lilla hamn ligger de storbukiga fiskebåtarna tätt. Om man försöker räkna masterna finner man att det nog är ett 50 tal, bilden togs i början av 60 talet. Idag är dom flesta skutorna borta och hamnen vimlar istället av smäckra fritidsbåtar. Stig Karlsson bodde då på 60-talet med sin familj på Österlen.

Han hade pratat med Fritjof Nilsson Piraten om att göra en Österlenbok, men Piraten sköt sin vana trogen upp skrivandet till morgondagen och boken blev aldrig färdig. Nu har Karlsson med hjälp av en ny resekamrat, Björn Ranelid, fullföljt projektet 40 år senare.

Piraten har dock fått komma med i en rolig bildsekvens tillsammans med danske vicekonsuln i Simrishamn, Gunnar Olsson. De två herrarna sitter på en krog och berättar historier för varandra och det luktar havannacigarr, grogg och gammalt stadshotell.

En stor del av bokens bilder består av bedövande vackra naturscenerier. Som en slags motvikt skildrar Karlsson också det dagliga slitet till sjöss och på åkrarna och i äppelodlingarna. Boskapsauktioner och marknader utgjorde ett trevligt avbrott i slitet. Vi får se ett Österlen så som det såg ut före konstnärs, krukmakare och stockholmare invasionen. Ett Österlen där kvinnorna gick i hucklen och drog mjölkkärror längs vägarna och där de pensionerade styrmännen satt i sina små stugor och byggde modellskepp.

Karlssons fotografi är fast förankrad i den klassiska dokumentärfotografiska traditionen. Han tar i sina bilder ställning för den arbetande människan. Björn Ranelids texter binder ihop dåtid med nutid och berättar initierat om denna vackra del av Sverige

Nu undrar man bara oroligt hur många fler opublicerade och omistliga reportage det ligger i Karlssons och andra fotografers byrålådor.

Tommy Arvidson

Publicerad: 2002-08-09 00:00 / Uppdaterad: 2002-08-09 00:00

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #624

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?