Recension

: Islam - svar på dina frågor
Islam - svar på dina frågor Tahar Ben Jelloun
2001
Alfabeta
6/10

Islam i ett nötskal

Utgiven 2001
ISBN 9150101463
Översättare Mats Löfgren

Om författaren

Tahar Ben Jelloun är född i Marocko 1944. Han har studerat filosofi och psykologi. Sedan 1971 bor han i Paris, men tillbringar en stor del av året i Tanger. Jelloun räknas som en av de verkligt stora franskspråkiga författarna.
1987 tilldelades han Goncourtpriset som första arabiska författare. Hans böcker utkommer nu på en mängd språk. ”Sandbarnet” har hittills översatts till tolv språk och gjort sin författare känd över hela världen.

Le site officiel – Biografi, bibliografi, intervjuer m.m.

Sök efter boken

Sedan den 11:e september 2001 verkar islam, och muslimer i gemen, ha fått ett värre rykte än de haft under väldigt lång tid. Muslimer som grupp pekas inte sällan ut som skyldiga till de terrordåd som då riktades mot USA. Men hur kan man egentligen klumpa ihop omkring en miljard människor, och hålla dem ansvariga för en liten fanatisk grupps verk?

För många kan det här vara förvirrande – inte minst för små barn, som allt för lätt tar till sig av medias bilder, hur skeva de än må vara. Det är också bakgrunden till att författaren Tahar Ben Jelloun nu har sammanställt en kort introduktion till islam. Boken inleder just med en diskussion kring den 11/9, som Jelloun hade med sin dotter, där författaren försöker förklara att muslimer och fanatiker inte är samma sak.

Men Jelloun låter inte nöja sig med den korta diskussionen, utan föreställer sig hur en fortsättningen på den diskussionen skulle ha kunnat se ut. I nio följande samtal förklarar han därför på ett enkelt och pedagogiskt vis religionens världsbild, utifrån hypotetiska frågor. Vi får också följa islams utveckling från Mohammeds uppenbarelser, fram till dagens samhälle.

Det franska originalet heter egentligen L’Islam expliqué aux enfants (Islam förklarat för barn), men det svenska förlaget har valt att ta bort kopplingen till barn. Kanske gör de rätt i det, eftersom den här boken är minst lika gångbar – om inte mer – för vuxna som inte är så bekanta med en av världens största religioner. Bokens upplägg – med barnet som ställer frågor till den vuxne – får mig nämligen att tänka mer på klassiska grekiska dialoger, än en dialog mellan en vuxen och ett barn.

Boken, skriver Jelloun, är inte skriven för att värva fler anhängare till islam. Han är själv sekulär marockan numera bosatt i Frankrike, men har vuxit upp i en familj som har bekänt sig till islam. Anledningen är istället helt enkelt att utreda många av de förvecklingar, myter och fördomar som omringar religionen. Och det lyckas han också med, på ett lättillgängligt och välskrivet vis.

Klas Rönnbäck

Publicerad: 2002-07-09 00:00 / Uppdaterad: 2014-05-29 10:44

Kategori: Recension | Recension: #608

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?