Recension

: Långlördag i city
Långlördag i city Sara Kadefors
2001
Bonnier Carlsen
8/10

Varför kan de inte vara sams?

Utgiven 2001
ISBN 9163839075
Sidor 94
Illustratör Stina Wirsén

Om författaren

Sara Kadefors är född 1965 och har bland annat arbetat som radiojournalist. Hon har skrivit flera kritikerrosade för både ungdomar och vuxna, som Sandor slash Ida och Fågelbovägen 32.

Sök efter boken

Klara vill ha en cykel. En röd. Men inte vilken cykel som helst, det ska vara en röd, Pine Wood-X60, med 24-växlar. Shimanoväxlar. Den kostar 3995 kronor. Vid ett flertal tillfällen har Klara lyckats stjäla en minut eller två ur mamman eller pappans stressade liv och hon har kunnat vila blicken på sin röda dröm och låta tankarna flyga iväg en stund.

När Klara fyller år gör Klaras föräldrar ett fåfängt försök att komma överens och äta hamburgare med Klara på en hamburgerrestaurang. Men det verkar vara omöjligt. Gång på gång glömmer de bort att Klara är där och börjar bråka. Det är inte så svårt för Klara att springa därifrån. De har ju fullt upp med att argumentera. Å Klara hon springer. Hon springer, för första gånger själv genom stan. Hon sicksackar mellan alla stora människor och springer, långt bort från mamma och pappa till sin dröm. Bort till cykelaffären med den röda cykeln.

Att var barn till skilda föräldrar är väldigt vanligt idag och att de bråkar är minst lika vanligt. Berättelsen om Klara är socialrealistisk och gripande. Jag vill gång på gång skaka om Klaras föräldrar, få dem att se det jag ser. Att Klara är ledsen. Inte för att de är skilda utan för att de inte kan hålla sams. De tror att de försöker. Men de anstränger sig inte, inte det minsta. Klara blir mer och mer ledsen och känner sig så liten så liten.

Kanske är det svårt att se när man är mitt uppe i något. Men det är ingen ursäkt. För Klaras föräldrar ska ju tänka på Klara. De borde ta ett steg bakåt och betrakta sig själva och fundera över varför de gång på gång börjar bråka och glömmer Klara.

Jag tror att allt för många barn kommer att känna igen sig själv i Klaras berättelse. Tyvärr, måste jag väl säga. För det mest ideala hade väl varit om alla föräldrar förstod att deras barn kommer i första hand. Men när det nu är så vanligt så är det bra att få läsa en bok och få känna igen sig. Livet är inte alltid så lätt och det är inte bara du som känner dig ledsen. Det gör Klara också.

Sara Kadefors har på ett enkelt och målande sätt beskrivit den vardag som är vanlig för så många barn idag. Det är inte så lätt att alltid vara tuff och stark när man är liten. Det kanske går en stund eller så, men inte länge. Man orkar inte stå emot. Kadefors har än en gång skrivit en bok som beskriver ungdomarnas vardag idag. Enkelt, men ändå så man förstår. Jag förstår precis! Förra gången fick hon Augustpriset, då för Sandor slash Ida.

Lisa Johansson

Publicerad: 2002-07-08 00:00 / Uppdaterad: 2011-05-20 23:37

Kategori: Recension | Recension: #607

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?