Recension

: Sambafotboll - En bok om Brasiliens nationalsport
Sambafotboll - En bok om Brasiliens nationalsport Fredrik Ekelund
2002
Latin America Bureau
8/10

Att ta fotbollen med en klackspark

Utgiven 2002
ISBN 9173247979

Om författaren

Fredrik Ekelund är bosatt i Malmö och debuterade som författare med romanen ”Stuv Malmö kom!” 1984. Hans produktion innehåller såväl prosa som poesi och dramatik. Han blev nominerad till Augustpriset 1996 för ”Jag vill ha hela världen”. Ett flertal resor till Brasilien har lett till en stor kännedom om och kärlek till fotbollen, och kanske främst sambavarianten.

Fredrik Ekelund – Presentation hos Bonniers.

Sök efter boken

Otaliga är de fotbollslegender som passerar genom Ekelunds skildring av den brasilianska sambafotbollen: Garrincha – som av Rioförfattaren Cládio Aragão liknas vid ”en Dionysos, den rena galenskapen [...] som Rimbaud den franske poeten, den romantiske poeten som dog tidigt”. Eller den mindre hyllade lagkaptenen Dunga, som under mästerskapen i USA 1994 av författaren Luis Fernando Veríssimo liknas vid en slaktare när han rensar bollen. Som om han slaktade sina fotbollsättlingar i rakt nedstigande led. Och självklart den störste genom tiderna: Edson Arantes do Nascimento. Eller Pelé.

Stjärnor i blivande blandas med dribblingsvirtuoser från de legendariska årgångarna 1958 och 1970. Hyllningssången till dessa fantomer skulle på egen hand vara tillräcklig för att rättfärdiga läsandet av Sambafotboll. Men Fredrik Ekelunds har inte stannat där.

I inledningen till boken citeras den brasilianska författaren Edilberto Coutinho som säger ”kunskapen om Brasilien går genom fotbollen”. Ekelund berättar tillsammans med ett digert urval av brasilianska fotbollsspelare och författare (för att inte göra det självklara valet att kalla dem alla för konstnärer) en upplyftande, men samtidigt cynisk saga om ett land med en glödande passion för fotboll och de elaka män som utnyttjat den för egen ekonomisk vinning.

Som läsare får man möjligheten att förstå motsättningen mellan de importerade afrikanska slavarna som till stor del byggde Brasilien vid ingången till 1900-talet och deras överordnade engelsmän. En motsättning som än idag kan iakttas på fotbollsplanen, är den mellan taktiskt beräknande resultatfotboll som västerländska länder ofta beskylls för att spela och den brasilianska konstfotbollen (futebol de arte), där själva spelandet är överordnat resultatet. Och där fansen inför ett världsmästerskap inte bara räknar med seger för det brasilianska laget, utan också förutsätter att segrarna skall erövras med klacksparkar och akrobatiska konstsparkar – inte med hjälp av ett disciplinerat försvarsspel och snabba kontringar.

Men vi får även se sambafotbollens baksida, där fotbollslagens framgångar fungerat som ett opium för den brasilianska befolkningen under tider av politiskt förtryck och rasmotsättningar inom landet. Ekelund berättar även om Brasiliens utbredda där fotbollsspelande barn årligen smugglas till europeiska och afrikanska fotbollsligor för att skrupelfria agenter ska kunna tjäna stora pengar. Man förstår att i skuggan av t.ex. Romario, som lyckades i Europa, så döljer sig ett stort antal visserligen lovande, men ändå övergivna brasilianska barn kvar på fotbollens bakgårdar. Utan proffskontrakt, utan släkt och utan framtidsutsikter.

Att brasiliansk fotboll kan vara konst på en nästan himmelsk nivå vet de flesta fotbollsintresserade. Även Fredrik Ekelund. Men att läsa Sambafotboll innebär samtidigt att man tvingas till en mer kritisk bild av Brasilien och dess fotbollskultur. Fortfarande kan man låta sig tjusas av precisa lobbar, känsliga nedtagningar och skruvade frisparkar av Roberto Carlos. Men man påminns ständigt om att sättet som bollen skruvas in i bortre krysset motsvaras av ett än mer skruvat samhälle där utslagningen är enorm och korruptionen sitter på hedersplats närhelst samban drar igång.

Rikard Liljenskog

Publicerad: 2002-06-20 00:00 / Uppdaterad: 2011-01-16 11:37

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #592

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?