Recension

: Kitty och stormjägaren
Kitty och stormjägaren Carolyn Keene
2001
B. Wahlströms
2/10

Never ending story

Utgiven 2001
ISBN 9132143192
Orginaltitel Nancy Drew Mystery Stories 155 - The Mystery in Tornado Alley
Översättare Björn Jakobsson

Om författaren

Vem som dolde sig bakom pseudonymen Carolyn Keene var länge en hemlighet och därmed också att det funnits många författare av Kitty-böcker genom åren. Idén till serien kom från Edward Stratemeyer, känd inom den amerikanska ungdomsboksvärlden i början av 1900-talet. Den första författaren bakom pseudonymen Carolyn Keene var Mildred Wirt Benson. Hon var journalist och skrev 22 av de första 25 böckerna.

Sök efter boken

Jag läste Kitty-böcker som en besatt under några år. Det var fascinerande med en tjej som löste mysterier på löpande band och det fanns ju så många böcker. Om jag inte själv ville så behövde Kitty-upplevelsen aldrig ta slut. Men efter ett tag ville jag att den skulle ta slut, bekantskapen alltså, och det gjorde den. Liksom utan att jag medvetet valde bort Kitty så började jag att läsa andra saker.

Detta är det 155:e Kitty-mysteriet. Kitty är fortfarande en speciell ung flicka, så där arton år, kanske. Hon bor fortfarande hos sin pappa och hennes vänner är fortfarande George och Bess. Det vill säga, inte mycket har förändrats sedan det första Kitty-mysteriet. Jag tror att Kitty förut var platinablond och nu mer är rödblond och det är ju ingen stor förändring på femtio år!

I detta mysterium hamnar Kitty i en tornado och funderar över en kidnappning som ännu inte har ägt rum. Hon skuggar folk och blir slagen medvetslös av okända män. Hennes pappa är så där lite lagom orolig och allting blir ju bra till slut. Den dumma olyckliga ynglingen dör och den goda ynglingen får gården som han borde ha ärvt. Moralen är glasklar och knivskarp. Den som är dum är riktigt dum och får därför sitt straff. Den som är god är riktigt god och får sin belöning. Det är en svart-vit värld hon lever i, Kitty Drew och det är hon som har rätt att döma.

Framsidan är ett konstverk i sig. Kitty och hennes väninna står med särade läppar, vind i håret och blickar förvånat ut i fjärran. De får aktriserna i Sunseth Beach att framstå som intelligenta. Lolita-känslan är bländande men innehållet i boken är helt fritt från sexuella undertoner. Vad jag minns så hade Kitty en pojkvän i de äldre böckerna. Nu är han som bortblåst. Det känns kanske lite väl amerikanskt med en tjej som varit tonåring i femtio år men som på intet vis har andra bekantskaper än med sin pappa och sina två vänner. Oskuldfullheten är övertydlig men är inte dubbelmoralen det också? I varje bok är våldet närvarande men känslolivet är mer än svalt.

Det är inte så att jag önskar att Kitty skall bli en killfixerad, "vad-skall-jag-ha-på-mig"-hoppa men jag saknar en personlighet och kanske framför allt en medvetenhet om nyanseringar. Men jag är väl bara för gammal för den här genren och borde helt enkelt vara tyst. Jag skall be min syster att läsa den så kanske jag kan få ett mer giltigt utlåtande. Förtjänster finns ju i att känna igen det man läser. Har man läst en Kitty-bok kommer man inte att överraskas mer. Konservativ som jag är så tycker jag nog att Kitty i nutid är mer än trist. Skall Kitty-böcker läsas så är de gamla böckerna bättre. De ger också en större nostalgikick.

Textutdrag (Visa/göm)

Åsa Pettersson

Publicerad: 2002-05-27 00:00 / Uppdaterad: 2011-02-10 08:07

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #574

3 kommentarer

Kitty Drew är jättebra tracka henne inte din jävel! ja har läst Kitty i många år och pojkvännen är fortfarande kvar i dom nya böckerna! HAHA! Du e ingen riktig Kitty-fan! Läs på din CP!!!

Marcus Oregistrerad 2008-03-07 17:54
 

Marcus har rätt!!!
Jag har läst många av kittyböckerna år efter år jag har många gamla av dom Kitty och sjöodjuret är speciellt bra.
Men pojkvännen Ned Nickerson är fotfarande kvar.
Jag läser nu på skolan Kitty och julmysteriet och där pratas det om honom jag har inte läst ut den än så jag vet inte om han är med men dom pratar med honom.
Jag är på den femte kitty boken på den hära veckan.

Ha det bäst!!

Anonym Oregistrerad 2008-10-09 17:34
 

Jag har läst Kitty och julmysteriet och Ned är med haha.

Teyla Oregistrerad 2008-12-20 14:15
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?