Recension

: Laga läckert och ge bort
Laga läckert och ge bort Kari Finngaard
2001
Egmont Richters
7/10

Lägg in din själ och ge bort till en vän

”En gåva från köket betyder glädje” står det i förordet på denna boken. Jag drar mig genast till minnes hur jag gav bort en burk med kanelmarinerade bönor till två av mina vänner. Jag vet inte riktigt om det var glädje som deras skrynkliga ansikten uttryckte när de vänligt smakade på bönorna.

Kanske var det ett alltför exotisk experiment för två gotlänningar som lever på färdigmat och köttbullar. Jag kanske borde anpassat presenten efter mottagaren.

Men visst är det kul att sylta safta och fixa. Lägga in i små burkar, måla vackra etiketter och bara ägna en dag åt att pyssla. Ibland är det inte resultatet som är det viktiga utan resan dit. Dagen du spenderar med någon vän, din käraste eller med familjen för att i tappra försök konservera lite av årstidens godaste.

I denna bok får du många läckra tips. Inte bara på Rönnbärsgelé, torkade kantareller och äppelpaj utan på mer tuffa saker som basilikasnaps och hjortronlikör. Min egen favorit blir nog lavendelskorporna som jag tänker testa så fort lavendelblommorna är klara utanför mitt fönster. Då ska det bakas för allt vad tygen håller och mitt kök ska få en sinnlig doft från Provence. (hoppas att det går, även i ett gemensamt studentkök).

Bilderna inuti boken är väldigt smaskiga. De glänser i glada färger och lockar med sin enkelhet. Godsaker i söta burkar med rosetter. Lite gammaldagsigt och mysigt. Till bokens nackdel måste jag tyvärr nämna omslaget. För med ett så gosigt innehåll borde förpackningen locka med minst hälften av det goda. Istället ser den ganska så ordinär ut. tomteröd, vit stel text, en stor bild och några rutor i sidan. Vart tog kreativiteten som finns inne i boken vägen?

Använd boken som tips för vad du ska ge släkten i julklapp när pengarna börjar tryta. För visst är det väl ändå tanken som räknas och resultatet? Ja, så länge du har kul så är det väl bara bra. Men jag lovar att du hittar favoriter här.

Lisa Johansson

Publicerad: 2002-04-22 00:00 / Uppdaterad: 2011-11-22 11:33

Kategori: Recension | Recension: #545

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?