Recension

: Historien om Jesus
Historien om Jesus Thomas Cahill
1999
Forum
5/10

En historisk Jesus

Utgiven 1999
ISBN 9137117157
Orginaltitel Desire of the Everlasting Hill
Översättare Margareta Brogren

Om författaren

Thomas Cahill har tidigare skrivit två uppmärksammade böcker, ”The Gifts of the Jews” och ”How the Irish Saved Civilization”. Han har studerat klassiska språk, filosofi, litteratur och teologi och även verkat som bokförläggare.

Sök efter boken

”Man konstaterade att Jesus sa att vi skulle älska varandra och sedan har vi spenderat tvåtusen år med att bråka om hur han sa det”, sa en gång Terry Gilliam från Monty Pyton när han fick en kritisk fråga om filmen Life of Brian. Och kanske är det så många känner i alla fall de som inte helt och fullt bestämt sig för hur de skall förhålla sig till den kristna läran i allmänhet och Jesus i synnerhet.

Det var med det citatet ringande i huvudet som jag slog upp Historien om Jesus. Skulle man få reda på vad en av historiens mest inflytelserika individer egentligen sagt och gjort och kan man inte få det genom att läsa Bibeln direkt? Baksidestexten lovade gott: ”Thomas Cahill riktar sig till både icketroende och troende med denna unika presentation av Nya testamentet och det kristna budskapet på ett relevant sätt för vår tid.”

Cahill är påläst, det märks redan i övergripande beskrivningen av den aktuella tiden när händelserna utspelas. Förmodligen är hans bibelkunskaper av samma dignitet, det är jag inte man att svara på men trovärdigt är det. Jesus liv skildras ur ett antal synvinklar som ”Den sisten profeten”, ”Den kosmiske Kristus”, ”Hedningarnas Messias” etc. Mångfacetterat således men ändå med den historiske Jesus i förgrunden och utifrån det görs tolkningarna.

Tolkningar var det. Vad gjorde Jesus och kanske framförallt, vad menade han? Det är detta som är dilemmat och det som man alltså bråkat om i tvåtusen år. Finns det egentligen någon möjlighet att säga vad som är rätt eller fel om Jesus avsikter med sina så ofta citerade ord. Kanske, förhoppningsvis? Inte vet jag men Cahills ansats känns i alla fall vettig i många fall. Det är utan fanatism och med omvärlden som den är idag i tanken som boken är skriven och det är troligtvis ingen underdrift att påstå att den är relevant för vår tid. Faktum är dock att det här är ännu en tolkning och åsikterna kommer att gå isär även om den här boken.

Per Warmark

Publicerad: 2002-03-04 00:00 / Uppdaterad: 2011-06-18 15:00

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #490

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?