Recension

: Bacon & Egg – I själva verket – En retrospektiv utskällning av Patrik Norrman
Bacon & Egg – I själva verket – En retrospektiv utskällning av Patrik Norrman Patrik Norrman
2001
Egmont Richters
9/10

Omelett med knaperstekt bacon – mums!

Utgiven 2001
ISBN 9172695684

Om författaren

Patrik Norrman började sin bana i ”Svenska Serier” i början på 80-talet och gick vidare till ”Fantomen” där ”Bacon & Egg” sedan hade premiär. Under en period arbetade han tillsammans med Jonas Darnell med serien ”James Hund”. Numer publiceras Bacon & Egg” i ”Herman Hedning” som tecknas och skrivs av Darnell.

Sök efter boken

Sedan Bacon & Egg blev av med sin egen tidning, Bacon & Ägg, efter att Egmont köpt upp Semic får man hålla till godo med de godbitar som publiceras i Herman Hedning och det är i och för sig inte det sämsta. Det här albumet är dock precis det man har längtat efter. Jag kommer ihåg på den tiden när man fortfarande läste Fantomen och tyckte det var bra, det var ett tag sedan nuÂ… 1985 kom Bacon & Ägg in med en eller ett par strippar varje nummer och det dröjde inte länge förens denna ynka sida var anledningen till att man köpte tidningen överhuvudtaget. Det är ungefär samma ska som att man läser farsans 91:an för "Uti vår hage" i vartannat nummer.

Jag vet inte riktigt när Ägg bytte namn till Egg men det är kanske inte så viktigt. Vad som däremot är viktigt är att Bacon & Egg borde vara obligatorisk läsning för alla som gillar roliga serier. Norrman gör inte längre strippar med en litet skämt på slutet. Det är mycket mer än så. Här möter vi karaktärer som Jan Milou, en medborgare böjd över varje misstanke, Algot Einstein, seriens jourhavande geni, Kommissarie Barskebäck, upprätthållare av kaos och oordning på Hundholmen där våra kära vänner bor och sist men inte minst möter vi gång på gång Omar Kant, innehavaren av prylboden med alla de mystiska saker man förväntar sig av en man som varit portugisisk handelsman på 1400-talet. Med detta galna persongalleri är det lätt att tro att det är situationskomik det handlar om men det kan man verkligen inte säga. Patriks manus är mycket väl igenomtänkta och allt stämmer på slutet även om det ibland känns omöjligt. Ett exempel är historien "Den krökta bussen" där man i slutet på serien får tipset att läsa sidorna i en annan ordning för att se hur saker och ting verkligen hänger ihop, tidsresor kan vara så förvillande. Jag föredrar i och för sig historien i sin kaotiska originalform. Första gången jag läste den (tidigare publicerad i Herman Hedning 5/99) trodde jag till en början att tidningen blivit feltryckt.

Den första serien i albumet är "Noir", ett äventyr inspirerat av Raymond Chandler. Tecknat nästan helt i svart och vitt och med en härlig känsla av 30-tal. De sista sidorna har fått ge vika åt en annan serie, "Metavansinne", där Norrman verkligen leker med serien strippens form och inbyggda begränsningar. Stripparna är från början av karriären och är inte i närheten av lika snyggt gjorda som idag men de är ändå väldigt bra. Man förstår varför Norrman var en av de unga författare som valdes ut att teckna för Svenska Serier i början.

Detta album rekommenderas varmt till alla med intresse av svenska serier i synnerhet och bra, intelligenta, vältecknade och välskrivna serier i allmänhet. En riktig fullträff. Glöm för all del inte att köpa Herman Hedning nästa gång du är nere i tidningskiosken. Det vore hemskt synd om den skulle försvinna från hyllorna den också. Enligt Patriks utsago går i och för sig tidningen ganska bra så risken verkar inte vara överhängande men man vet aldrig…

Hoppas att herr Norrman gör verklighet av sitt hot att göra ett album om den kinesiske folksagohjälten Kung Markatta.

Till sist undrar jag bara vart Bacon & Eggs egen webbplats baconegg.com har tagit vägen? Baconegg.com är ju ändå med och presenterar albumet enligt annonsen i Herman Hedning.

Björn Hagström

Publicerad: 2002-01-08 00:00 / Uppdaterad: 2011-06-05 20:12

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #438

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?