Recension

: Den fjärde handen
Den fjärde handen John Irving
2001
Wahlström & Widstrand
3/10

Formulär A1, typ

Utgiven 2001
ISBN 9146182020
Orginaltitel The Fourth Hand
Översättare Rose-Marie Nielsen

Om författaren

John Irving är född 1942 i Exeter, New Hampshire. Han fick sitt stora genombrott som författare 1976 med ”Garp och Hans Värld”. Bland hans andra titlar märks: ”Hotel New Hampshire”, ”Ciderhusreglerna”, ”En Bön För Owen Meany” och ”Änka I Ett År”.

Sök efter boken

John Irving har alltid tillhört de där författarna som jag när någon frågar om jag läst boken måste svara att nej, men jag har sett filmen. Jag har sett Ciderhusreglerna, jag har sett Hotel New Hampshire och jag har sett Garp och hans värld. Om jag tänker efter så vet jag att filmerna tilltalat mig och att jag funderat på om jag inte borde läsa böckerna någon gång, men det blev liksom aldrig av. Nu vet jag inte, Ciderhusreglerna tyckte jag var helt okej och skulle kanske tycka likadant nu, men de två andra filmerna har jag inte sett på länge och jag är tveksam om jag skulle tycka om dem lika mycket om jag såg dem nu. Jag var helt enkelt trött på John Irving redan innan jag läste min första bok av honom och den boken är alltså Den fjärde handen.

Den fjärde handen handlar om fältreporten Patrick Wallingford, en man som kvinnor attraheras av och som själv har svårt att säga nej till dessa kvinnor. Under ett reportage i Indien får han sin hand uppäten av lejon, något som får till följd att han blir en kändis. En handkirurg kontaktar Patrick och han genomgår en handtransplantation, där änkan till den avlidne mannens hand vill ha umgängesrätt till handen.

Med andra ord en sådär litet lagom tokig historia, helt i Irvings anda, dock hoppas jag att hans tidigare böcker inte är fullt så tillrättalagda som denna. Det känns som en konventionell roman. Bokens karaktärer agerar på ett sätt som människor normalt inte gör, men de följer någon sorts romankaraktärens logik som gör att man hela tiden kan förutse hur de kommer att agera och reagera och förutsägbarhet är ju aldrig ett plus. Dessutom känns den tidvis en aning gubbsjuk i sina mer erotiska partier, troligtvis på grund av mängden, proportionerligt sett är det för mycket erotik och det känns litet tradigt. Kanske är det också för att jag inte lyckas engagera mig i karaktärerna och knappt alls känner någon empati för dem, eftersom det gör att jag hellre vill att historien förs framåt än att läsa om ointressanta karaktärers kopulerande.

Jag har bilden av John Irving som författare att han skriver litet udda historier, i retrospektiv känns även de jag sett filmatiserade litet krystade, men inte i lika hög grad som Den fjärde handen. Nu för tiden både skrivs det böcker och görs filmer som bygger på så där litet lagom udda historier, väldigt ofta känns de fasligt tillrättalagda och sällan är de bra och ännu mer sällan blir de verkligen någonting udda, det udda är numer en konvention, det vill säga, det finns ett konventionellt och ett okonventionellt udda, Den fjärde handen hör till det förra. Därför blir Den fjärde handen ingenting annat än en tämligen intetsägande dussinroman. Du kommer inte att må dåligt av att läsa den, men den kommer troligen inte att ge dig något. Frågan kvarstår dock: var Irving någonsin begåvad eller har han alltid varit så här trist?

Martin Eriksson

Publicerad: 2001-12-17 00:00 / Uppdaterad: 2011-05-15 12:00

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #414

2 kommentarer

du borde läsa hotell new hampshire eller en bön för owen meany. dom är väldigt mkt bättre.

kid_b Oregistrerad 2005-01-08 12:37
 

Jag kan förstå vissa av invändningarna mot Den Fjärde Handen, den är helt klart inte en av John Irvings bästa böcker, däremot tycker jag att du är väldigt orättvis i din recension. Du tar ingen hänsyn till språket, som John Irving är en mästare på att behärska, och du inleder helt frankt med att berätta att du är negativt inställd redan innan du börjat läsa. Ha också i åtanke att boken inte är filmen, 500 sidor Ciderhusreglerna är otroligtmycket mer omfattande och mångbottnad än den mycket ytliga filmen.

e Oregistrerad 2007-05-01 22:15
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?