Recension

: Lilla sim-skolan
Lilla sim-skolan Sofi Hjort
2001
Rabén & Sjögren
7/10

Ordentligt korrekt och lite sött

Utgiven 2001
ISBN 9129653339
Sidor 23
Illustratör Lisa Sollenberg

Om författaren

Sofi Hjort är pedagog och född 1970. Hon arbetar i huvudsak med att utveckla förskoleverksamheten på Junibacken och har tidigare varit kulturarvspedagog på Historiska museet. Dessutom har hon skrivit en rad pedagogiska barnböcker.

Sök efter boken

Simskola.

En snäll simfröken. Glada barn som fryser. Små lekar och sånger. Doppa näsan och sjung om Nippertippan.

Hoppa från kanten, ta simmärken. Baddaren. Den ouppnåeliga guldfisken, man ska dyka från kanten, på huvudet. Den glänser på jackan. Jag kan simma.

Jag kan simma bröstsim, jag kan simma som en haj, som en älg, som en delfin, som lilla sjöjungfrun och som en plaskmaskin.

Malla och Otto kan inte simma alla simsätt som jag kan, men med lite tur och en fantasirik simfröken så lär de sig nog. Malla kan lite mer än Otto, hon kan simma och Otto klarar baddaren. De två syskonen gillar att gå på simskola och jag förstår dem. Det gör jag också. Det är superkul. Kanske är det därför jag fortfarande håller på.

När man kommer till badhuset ska man duscha, det vet du va? För att det inte ska bli smutsigt i bassängen. Vad som sedan händer på simhallen kan man aldrig veta. Och det är väl bra! Varje besök är nytt och spännande, man kan göra massor med saker, simma med dyna, räkna fingrar, plaska, öva bentag, dyka efter skatter, ja, man kan faktiskt göra det mesta.

Den här boken är bra. Den är alldeles korrekt och som simlärare känner jag igen mig och blir glad över att man tagit det på allvar. Simning är viktigt, men framförallt är det roligt. Det försöker jag förmedla till mina simskolebarn. En glädjekänsla, en längtan efter att få bada och plaska, en orädd respekt för vattnet, att behärska vattnet och leka med det.

Tycker att författaren gjort ett bra jobb, dock, kanske lite för präktigt. Det blir lite för bra ibland. Det känns för ordentligt. På min simskola får man simma som älgar och sjunga om Kalle Kamel. Lite knas får det allt vara. Knasigheter som leder till inlärning. Här är det mest präktiga övningar, bra för visso, men lite för alldagligt.

Bilderna är söta och enkla, med en lagom mängd detaljer. Kan tänka mig att det snart poppar upp små Otto- och Malla-dockor. De är nämligen perfekta som dockor, liknar de små Waldorfdockorna min klasskompis mamma sydde till oss i lågstadiet. Små runda huvuden och mulliga kroppar. Söta.

Visst, jag gillar boken, men kanske är det mest för att den behandlar ett ämne jag gillar, är inte så sugen på att läsa de andra böckerna i serien, men eftersom det finns allt från Lilla Rymd-skolan till Lilla Läs-skolan så finns det säkert ett ämne för alla skilda intressen. Väntar spänt på att författarinnan ska behandla de ämnen hon sysslar dagligen med, arkeologi och museiverksamhet. Då vill jag läsa massor!

Kan dock tipsa alla föräldrar med barn som precis har börjat eller ska börja simma. Det är en bra bok för alla dessa barnen, ett perfekt julklappstips.

Lisa Johansson

Publicerad: 2001-12-07 00:00 / Uppdaterad: 2011-05-20 23:56

Kategori: Recension | Recension: #404

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?