Recension

: Samelandets historia
Samelandets historia Björn Forseth
2000
Ekelunds
8/10

Äntligen! Sorgligt att det behövs

Utgiven 2000
ISBN 9164612031
Sidor 287

Om författaren

Björn Forseth är född 1948 och bor i Kiruna. Han har bland annat skrivit böckerna ”Samelandets historia” och ”Ordet är fritt!”, en humoristisk lärobok i mötesteknik i serieform.

Björn Forseth – Författarens originella hemsida.

Sök efter boken

Med mycket känsla, väldigt mycket känsla, har Björn Forseth skapat en ny historiebok. En bok som täcker de norra delarna av Sverige och resten av Skandinavien. En bok som ger de samiska barnen sin egen historia. Ett folks historia och inte ett lands.

Under min gymnasietid spenderade jag många timmar för att hitta bra samisk litteratur och speciellt om samisk schamanism. Nu står jag här med en bok som behandlar hela den samiska historien och jag tänker; Äntligen! Fast samtidigt slår det mig att det är lite sorgligt att det ska behövas. Varför täcker inte de svenska historieböckerna hela Sverige? Nåja, det kanske är en helt annan diskussion, men det är ju pga. den frågan som den här boken skapats.

Inledningen av boken går i arkeologins fotspår. Förhistorien presenteras och det på ett föredömligt sätt. Många källor och en ständig källkritik. Ett intressant sätt att se förhistorien på. Inte som vi är vana att se den. Indelad beroende på om vi är från Sverige, Finland eller Norge. Författaren har tagit fasta på de gemensamma dragen och skrivit det samiska folkets historia, gränserna var inte som idag.

Att läsa boken är lättsamt och trevligt och kommer förhoppningsvis göra en heldel skoltrötta elever glada. Svåra ord förklaras på ett enkelt sätt, men undanhålls inte läsaren. Citat förstärker berättelsen och ett notsystem vänjer eleverna vid faktagranskning och leder dem förhoppningsvis till att forska vidare. Tror att boken blir omtyckt av elever, men den är även en utmärkt bok för oss vuxna också. Ett enkelt sätt att bli delaktig i ett folks historia. Ett folk som tillhör vårt land och som kanske ofta behandlats styvmoderligt.

Men jag undrar, kan man vara helt objektiv när det gäller samefrågan? Är det inte svårt att skriva en bok om samernas historia när man inget hellre vill än att sprida och förmedla den på bästa sätt. Boken är välvärd att läsa och ett utmärkt läromedel. Det är spännande att läsa den historia som man läst så många gånger, men denna gång ur ett helt annat perspektiv.

Sällan brukar man berätta slutet när man skriver om en bok. Men det är viktigt i denna boken. Det är ett sorgligt slut och tyvärr alldeles sant och det är väl här man upptäcker den styvmoderliga behandling som jag tidigare skrev om. Att vara same idag är att tillhöra en minoritet och man måste skrika högt för att göra sig hörd, men med det är det inte sagt att man blir förstådd. Jag hoppas att fler än norra Sveriges skolor får tillgång till den här boken!

Lisa Johansson

Publicerad: 2001-09-30 00:00 / Uppdaterad: 2011-05-21 00:09

Kategori: Recension | Recension: #336

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?