Recension

: The trial of Henry Kissinger
The trial of Henry Kissinger Christopher Hitchens
2001
Verso
4/10

Imperialisten framför andra

Utgiven 2001
ISBN 1859846319
Sidor 159
Språk engelska

Om författaren

Christopher Hitchens är professor i ”liberal studies” vid New School, New York, USA. Han skriver regelbundet för tidningar som Vanity Fair och The Nation. Han har tidigare skrivit böcker som ”Hostage to history”, ”Noone left to lie to” och ”Unacknowledged legislation”.

Sök efter boken

Henry Kissinger står inte ännu inför rätta för folkmord och brott mot mänskligheten. Tyvärr, menar Christopher Hitchens, för det borde han egentligen göra – trots att han en gång i tiden vann Nobels fredspris. Hans officiellt mindre omtalade gärningar är nämligen att jämföra med somliga av de brott som utfördes under andra världskriget, och förtjänar närmast en ny Nürnberg-rättegång, menar författaren till den här boken.

Kissinger var, som National Security Advisor, under lång tid en av USA:s mäktigaste män. Därifrån har han också mycket blod på sina händer. Om någon skulle koras till världens främsta imperialist så skulle Kissinger åtminstone ha en god chans – ända in på upploppet.

I boken argumenterar Hitchens kring ett par fall som han anser är helt uppenbara att Kissinger är skyldiga till. Hit hör brott mot mänskligheten i Indokina (framförallt Vietnam). Exempelvis att civila personer medvetet mördades. Främst är kanske massakrer som den i My Lai (Song My) kända. Men mördandet av civila var systematiskt och pågick under lång tid, om än inte lika uppenbart som i My Lai.

Kissinger, menar Hitchens, har också gjort sig skyldig till en rad andra brott, som statskupp i ett demokratiskt land (Chile). Här ledde NSC:s destabiliserande aktiviteter till att den chilenska militären till slut genomförde en statskupp mot den demokratiskt valda president Salvador Allende.

Vidare i brottsregistret som Kissinger anklagas för finner vi bland annat;
· Understött och uppmuntrat massakrer på civila i Östtimor, då Indonesien (med USA:s och särskilt Kissingers goda minne och erkännande) intog och annekterade landet på 1970-talet.
· Statskupp och avrättningar i Bangladesh.
· Mordförsök på civil journalist i Washington.

Hitchens tar enbart upp de fall där det är klart att något brott mot mänskligheten har begåtts. Inte fall där stormaktspolitiken har offrat människor och folkgrupper, som exempelvis Kissingers agerande gentemot oppositionella kurder i Irak som offrades i stormaktspolitikens namn. Nej, Hitchens avgränsar sig till fall han tror sig kunna bevisa är brott. Och han hoppas att Kissinger ska råka ut för det som var nära att hända Chiles före detta diktator Augusto Pinochet – en internationell domstol som dömer honom för hans gärningar.

Boken är tyvärr något komplicerad för en som inte redan är väl insatt i amerikansk stormaktspolitik. Vi får exempelvis ingen ordentlig beskrivning av vem Henry Kissinger är, utan läsaren förutsätts redan känna till det. Vi får heller inga förklaringar till vad somliga institutioner, som exempelvis National Security Council, är och vilken position och makt de har inom det amerikanska samhället. Det gör att jag ibland har svårt att hänga med, trots att jag trodde mig veta en del om den delen av USA:s förvaltning.

Jag vet inte om Kissinger ligger sömnlös om nätterna på grund av den här boken. Jag måste dock erkänna att jag innerligt hoppas det, på samma sätt som jag hoppas att andra illdåd från eliter världen över någon gång ska komma till sin rätt.

Klas Rönnbäck

Publicerad: 2001-09-25 00:00 / Uppdaterad: 2009-12-17 04:31

Kategori: Recension | Recension: #331

3 kommentarer

[...] i Darfur, hävdar Ahlmark. Kan så vara. Men borde inte Ahlmark gå till hårt angrepp mot Henry Kissinger också (Bildts mentor och idol) som också borde ställas inför skranket för folkmord i så [...]

 

Så intressant. Och man bör inte glömma Bill Clinton, som bombade Jugoslavien och gjorde sig skyldig för de serber som dödades av muslimerna i Kosovo (se också http://www.kosovo.net/default2.html).

Och visst sover Bill Clinton lika så bra som H. Kissinger.

Karl Oregistrerad 2011-09-20 20:38
 

Kissinger kritiserades mycket som utrikesminister och många ville inte att han skulle få nya uppdrag framför allt inte inom FN. Att notera är att han var på Bilderbergmöte redan 1957. Tror inte han missat något sedan dess mer än i Schweiz där han är efterlyst.

Malin Palin Oregistrerad 2012-03-03 21:14
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?