Recension

: Stora fula ordboken. Baktalade ord på språkets bakgård
Stora fula ordboken. Baktalade ord på språkets bakgård Bengt G Dagrin
2000
Carlssons
7/10

Ordbok under bältet

Ojojoj!

Den här ordboken liknar ingen annan du läst! Alla de ord som för anständighets skull inte finns med i exempelvis Svenska Akademins Ordlista ges här allt utrymme. Inget ord är för snuskigt för att få vara med. Här får man frossa i fula ord, uppställda som i vilken ordlista som helst. Kuk, fitta och knulla bleknar i jämförelse med det mesta Bengt G Dagrin mödosamt har skrapat ihop.

Dagrins Stora fula ordboken utkom först 1997 och finns nu i pocketvariant. Den är en utökad utgåva av Fula ordboken som utkom 1985. Från A till Ö tar han sig an alla fula och snuskiga ord du kan tänka dig, sammanlagt 7000 ord på 500 sidor. Många ord är dialektalt förankrade långt tillbaka i tiden, och jag både gläds och fascineras över att fattigdom och elände knappast har verkat hämmande på fantasirikedomen på det snuskiga ordets område. Orden förklaras inte bara, utan ofta ges en historisk förankring där man får förklarat ungefärligt när uttrycket uppstod, ofta även i vilken trakt. Men här finns naturligtvis slang från vår egen tid. Att kalla kuken för X2000 bör vara ett tämligen nytt påfund.

Jag har plockat ut några ord som jag tycker är speciellt kul, annorlunda eller bara framkallar rodnande kinder. Den här om ordet ”knull(a)” tycker jag är särskilt rolig:

Det finns ett ord knulla i 1541 års bibel, där det i Jes 38:14 heter: "Iagh lät såsom een Trana och een Swala, och knulladhe såsom en Duffua." Det rör sig här om en homonym till det "fula" knulla , d v s ett likljudande ord fast med annat ursprung och annan betydelse. Ordet används här om duvans läte. Men redan till 1703 års bibelöversättning har tydligen knulla i betydelsen samlag slagit igenom, för där knurlar duvan.

Ofta ger Dagrin exempel på hur orden använts i litteraturen, som följande: ”knuff(a) (sl) knull(a) t ex i uttr ”spela fia med knuff”. ‘Mitt i prick! tänker skulptören jublande när han ligger där och knuffar henne.’ (Rosengren, Kärlek 7, 1967, s 89)” Andra exempel illustreras med hjälp av dialektala visor, ålderdomliga bibelöversättningar, vittnesmål osv. Ett exempel är ”höstick” (i höstack) som enligt den 77-årige manlige uppgiftslämnaren betyder ”knull i hö, vanlig sysselsättning i det gamla bondesamhället då det gick livligt till i lador och på gärden”.

Avsnittet Fula gårds- och ortsnamn är också en upplevelse. Där kan man läsa om de tre intill varandra liggande skånska gårdarna som smyckats med namnen Röfven, Kuken och Kuusan. Som om de första två orden inte var nog, så betyder det sistnämnda troligen fitta, av ”kusa”. Men detta var på 1600-talet, och idag lär gårdarna heta något helt annat.

Under Fula oskyldiga ord berättas om hur ett oskyldigt ord kan förvandlas till ett fult. T.ex. var ordet ”bull” (tjur) ett fult ord långt in på 1900-talet, eftersom tjur var synonymt med avelsdjur. Istället hade man olika omskrivningar som alla gick ut på att djuret ifråga var en manlig ko, något som inte verkade lika snuskigt.

Men det här är inte bara en orgie i snusk. Det är också ett historiskt dokument över vårt språk som skulle gått ohjälpligt förlorat om det inte dokumenterats. Då dessa ord mestadels använts och används i talspråket finns de sällan på pränt. Visserligen är det en språkskatt som vi till vardags inte är särskilt stolta över, men tänk att vi ändå envisas med att använda oss av den!

Det är lätt att man fastnar i denna ordbok, och bläddrar vidare fast man ännu inte hunnit slå upp det ord man sökte. Och så blir man sittande där, och ska bara se vad som finns på nästa sida … Och det är just det som är meningen också. Unna dig en stund med Stora fula ordboken, och du ska se att ditt snuskiga vokabulär utökas och utvecklas!

Textutdrag (Visa/göm)

Johanna Look

Publicerad: 2001-08-27 00:00 / Uppdaterad: 2011-04-01 09:24

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #302

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?