Recension

: Vanligt hyggligt folk
Vanligt hyggligt folk Staffan Heimerson
2001
Wahlström & Widstrand
7/10

På luffen i Australien

Utgiven 2001
ISBN 9146181741
Sidor 223

Om författaren

Staffan Heimerson är utrikeskorrespondent som ofta skriver för Aftonbladet och figurerar i TV. Han har tidigare gett ut en lång rad böcker, framförallt reportage- och reseberättelser.

Heimerson på W&W – Förlagets sida om författaren.

Sök efter boken

Vad är det egentligen som gör Australien till Australien? Ja, förutom att det är en sammanhängande landmassa och så vidare. Rent kulturellt, alltså. Staffan Heimerson har spenderat två år i landet, i jakt på den australiensiska folksjälen.

Resultatet är en något paradoxal kombination; ”pang-på-rödbetan” (Heimersons formulering, vilket jag antar betyder att man är tämligen rakt på sak), tämligen lätt för att ta till både svordomar och knytnävar, men samtidigt väldigt trevliga och hjälpsamma.

I en serie intressanta och roliga reportage skildras allt ifrån aboriginernas situation till opalletare under jorden. Vi får följa med då Heimerson träffar Winnie – den pussande fisken – och när han försöker undersöka allt ståhej kring alla bordeller som öppnats i landet. Heimerson träffar gamla surflegender, och arga bilister. Vi får också insikt i hur det kan komma sig att det mitt ute i ödemarkerna kan finnas en ensam kina-restaurang.

Han gör också ett intressant reportage om innovativ brottsbekämpning. Ett köpcentrum är trött på alla ungdomar som bara hänger där, eftersom många av dem begår småbrott. Och vapnet; musik! Närmare bestämt Bing Crosby. Vilket enligt säkerhetschefen har gett resultat. Och om ungdomarna utvecklar resistens mot tortyren, undrar Heimerson. Där trappar vi upp kriget, svarar säkerhetschefen. Till Pat Boone… Jag ryser vid bara tanken.

För alla som sett filmen Priscilla – Queen of the Desert (vilken annars varmt kan rekommenderas!) är ABBA:s inflytande på Australien väl känt. Men det omvända? Jodå, inser Heimerson, det är betydande. Kanske till och med större än Sveriges inflytande på Australien. Hur många sitter inte klistrade framför Doktorn kan komma

Det är en lättsam bok, som ändå lyckas ta upp flera allvarliga ämnen – aboriginernas situation eller miljöförstöring för att ta några exempel. Det blandas med många ”lättare” ämnen, som exempelvis katten Mjaus acklimatisering till de nya kattomgivningarna, eller dresscode på landets barer. Och Heimerson skriver med en varm och skön humor som gör att bokens sidor snabbt försvinner. Kan varmt rekommenderas både för den som har planer på att åka till landet, och för den allmänt intresserade.

Klas Rönnbäck

Publicerad: 2001-07-31 00:00 / Uppdaterad: 2009-12-17 05:29

Kategori: Recension | Recension: #275

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?