Recension

: Mat med mera
Mat med mera
1999
Tivoli
5/10

Pop, Popcorn och Popkonst på prickig pastell

Rosa och mjuk, prickigt glad, ett leende bjuder in på mat. På popcorn. Starka smakrika popcorn poppade i olja och 30 droppar tabasco. Mats Olsson serverar, en delikatess från Dallas, Texas. Han sträcker fram skålen med popcorn och berättar en historia om flugor, om hur man tar kål på dem.

Linda Skugge stoppar formfranskan i brödrosten, väntar och brer sedan på ca 5 gram Lätt och Lagom. Hon berättar att detta är ett bra recept om man, precis som henne är matfobiker. Ett ord som klingar konstigt i mitt huvud. Hur kan någon inte kunna äta eller tycka att det är gott? Hon förklarar på bästa sätt, beskriver känslan och maten som man bara inte kan äta och hur man blir missförstådd när man inte tycker att något är gott.

Stäcker mig efter ytterligare en näve popcorn. Hela boken andas popcorn. De vackra stilistiska popcornen speglar på något märkligt sätt formen i boken. Den form som påminner om popkonsten. Det enkla, serieaktiga, bilderna som man lika gärna kunnat se i tryck på en popnörds tajta t-shirt. Rosa och turkost ljusblått. Babypastell. Soft.

I min stad finns inga renar. För att kunna prova Per Olov Enquist recept behöver jag renkött, renblod, rennjure och renmärg. Jag förstår Linda Skugge; det finns helt enkelt en del saker som man inte vill äta. Såvida man inte heter Måns Herngren. Då vill man tydligen äta allt. Hans förhållande till mat verkar vara att man måste testa allt, och då menar jag allt. Nästan så man tar till lipen då man inser att det man precis ätit i tron att det var något så exotiskt häftigt som råttkött visade sig vara rått kött. Hans blå receptsida radar upp de mest obskyra ingredienserna, så som myrägg, människokött, kackerlackor, krokodilpiss. Tursamt nog finns det alternativ inom parantes.

Detta stilrena virrvarr av kändisar, maträtter och små matkåserier är en chans för alla viktiga och oviktiga recept att synas, de möjliga och omöjliga, de väl förborgade familjehemligheterna andas frisk luft när t.ex. Claire Wikholm delar med sig av sin knarkade lammstek. Vi tittar in i kändisarnas familjerecept och får möjligheten att smaka kanske just de maträtter som gjort dessa personer till just det de är idag.

Men vill du ha en bra kokbok är det inte denna du ska köpa. Denna ska du köpa i present till den design intresserade som redan har allt. En perfekt present som man kan ha mycket roligt åt. Om inte annat kan man testa de smarriga Texas-popcornen under partyt.

Betyget på denna bok speglas av det medelsnitt jag fått fram efter att ha satt höga betyg på popcornen, låga på reninälvorna, låga på det lite överhippa stilsnittet, strax över medel på matkåserierna, relativt högt på bokens avlånga form och lite under medel på de hysteriska turkosblå prickarna på pärmens insida. Ja, ungefär något sådant. Om inte annat så är femman snygg och passar med bokens stil.

Lisa Johansson

Publicerad: 2001-03-28 00:00 / Uppdaterad: 2011-05-21 00:43

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #152

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?