Gästrecension

: The Plant
The Plant Stephen King
2000
nätpublicering
7/10

I väntan på… fortsättningen

Utgiven 2000

Om författaren

Fotograf: Tabitha King

Stephen King, född 1947, debuterade 1974 med Carrie. Han är bosatt i Bangor, Maine, med sin hustru, författaren Tabitha King. Han har skrivit ett flertal filmmanus och mer än femtio böcker.

Stephen King – Officiell, och ganska välfylld, sida.

Gästinformation

Anders Jakobson jobbar som webbdesigner, nöjesrecensent och musiker, när han inte tillsammans med kompisen Hans-Åke Lilja driver Skandinaviens största och enda forum för Stephen King-fans kallat Följeslagarna.

Sök efter boken

Stephen King har aldrig varit särskilt intresserad av Internet. Han postade två inlägg i diskussionsforum 1994 och 1996 och har då och då deltagit i chattar i AOL:s regi. Dock började det hända saker 1997. Då publicerades novellen ”Everything’s Eventual” i boktidningen Fantasy & Science Fiction och i denna hade epostande en betydande roll. I december 1998 lanserades den officiella Stephen King-siten, som då lämnade mycket att önska.

Det är först det senaste året som King verkligen varit aktiv på nätet. Han har börjat använda sin hemsida för att kommunicera med sina läsare och han har framför allt börjat publicera exklusiva böcker på nätet. I mars förra året publicerade han hastigt och lustigt novellen ”Riding The Bullet” som en e-bok, vilket skapade ett smärre dån på nätet. Amazon.com erbjöd boken gratis och kraschade fullständigt då 400 000 nedladdningar gjordes under det första dygnet. Ganska snart kom crackade versioner som gick att skriva ut, något som var omöjligt med originalet.

King blev förbluffad och peppad av denna succé och i intervjuer sa han att han hade planer på fler e-böcker, bland annat att publicera en bok i flera installationer, likt originalpubliceringen av The Green Mile. När det sen uppenbarade sig under förra sommaren att episodboken skulle bli The Plant jublade de riktigt entusiastiska fansen, för till skillnad från vad pressen skrev, var detta ingen ny bok av King, utan en som legat i dvala i 15 år.

1982 kom King på den briljanta idén att istället för att skicka julkort till sina 200 närmaste vänner, skulle de få första delen av en ny bok, nämligen The Plant. Boken trycktes på exklusivt papper, var designad av en av King närmaste vänner och fanns alltså inte tillgänglig för allmänheten. King upprepade detta 1983 och 1985, men efter den tredje delen kom det inga fler. King tyckte själv att sin historia blev för lik Little Shop of Horrors och slutade därför att skriva på The Plant. Boken hamnade i arkivet och ingen trodde väl att den skulle plockas fram igen.

Men så blev det. King valde att publicera den på nätet under något speciella förhållanden. Delarna kostade $1 styck, men det var frivilligt att betala. Dock förväntade sig King att 75% skulle betala, annars avslutade han publiceringen. Efter att Kings läsare fick säga sitt i en omröstning, kom den första delen ut på nätet den 24:e juli.

Trots att det blev lite si och så med betalningen för vissa delar fortsatte King med publiceringen på nätet till och med den sjätte delen då han hastigt och lustigt annonserade att han skulle göra ett temporärt uppehåll i publicerandet. Det blev återigen ett ramaskri bland fansen som kände sig lurade då han tidigare sagt att han skulle skriva klart boken. King förklarade att The Plant inkräktade på arbetet med sina kommande vanliga böcker, men att den sjätte delen slutade på ett naturligt ställe, likt första delen av en bok. King valde att kalla denna del ”Zenith Rising”.

Det var lite om bakgrunden till The Plant, en bakgrund som är minst lika intressant som historien i sig. The Plant är nämligen skriven med en teknik vi inte är vana att se i Kings verk. Den är nämligen skriven i brevform, där berättelsen bärs fram av små meddelanden och brev mellan folk, och även i dagboksanteckningar. Mycket intressant, för här har King inte bara skapat karaktärer, utan även deras röster, deras sätt att skriva. I slutänden flyter allt dock samman till Kings röst, men det är ändå intressant.

The Plant innehåller många olika berättelser i periferin, men den primära historien handlar om bokförlaget Zenith House och en av redaktörerna där – John Kenton som en dag får ett manus från floristen Carlos Detweiller. Carlos har skrivit boken True Tales of Demon Infestation, en bok han själv anser passa perfekt i Zenith Houses utbud, som mest handlar om skräplitteratur av tveksam karaktär. Boken handlar om olika ockulta ämnen, och till råga på allt bifogar Carlos foton med sitt manus, foton som visar hur han skär ut hjärtat ur en gammal man.

Man kan då säga att John refuserar Carlos på ett ganska hårt sätt. Han tar fotografierna till polisen som anhåller Carlos, men de kan inte hålla honom länge, för den gamle mannen syns livs levande i det växthus där Carlos jobbar. John får som respons ett mycket argt brev från Carlos, och lite senare ett löfte om en växt per post med avsändare Roberta Solrac. John misstänker att det är Carlos som ligger bakom och ber förlagets vaktmästare att förstöra paketet. Denne gör dock tvärtemot och låter växten gro och bli stark.

Det visar sig att plantan är en osynlig psykisk växt som påverkar de anställda på förlaget och faktiskt får dem att hitta en väg ut ur den publicistiska undergång som väntade dem. John lär sig att växten bara verkar till deras fördel tills den får smaka blodet av den onde eller den galna, och det är när den får göra det som boken tar slut, visserligen på ett mjukt och naturligt sätt, men ändå en smula abrupt.

Även om The Plant endast är en halv bok än så länge och trots att King inte lämnar någon riktigt hängande ”cliffhanger” i slutet, så är man ändå sugen på att få läsa fortsättningen. Tyvärr lär det dröja. King har indikerat att det kan gå både ett och två år innan han fortsätter med publiceringen av boken. Tragiskt, men den som väntar på något gott och så vidare.

The Plant är både en klassisk Kingbok och ändå inte, med tanke på sättet den är skriven på. Genom korta segment i inledningen, och längre anteckningar mot slutet får berättelsen ett ökande tempo och intresset hålls ständigt vid liv. Dessutom är det lätt att snabbt sätta sig in – och fastna – i berättelsen från första början.

Anders Jakobson

Publicerad: 2001-01-27 00:00 / Uppdaterad: 2010-01-05 14:11

Kategori: Dagens bok, Gästrecension, Recension | Recension: #96

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?