Gästrecension

: Bibeln
Bibeln Gud
2009
Libris
10/10

Gud är tillbaka – och han är jävligt förbannad

Utgiven 2009
ISBN 917324757x
Översättare Bibelkommissionen
Medförfattare Petrus, Johannes m fl.

Om författaren

Väsen vid många namn: Jahve, Den allsmäktige, etc.

Gästinformation

Född i Mensträsk, Västerbotten. Uppvuxen på 70 procent sägner och folktro och 30 procent helig skrift. Snart 44 år gammal, rätt lång, snygg i motljus. Bra på att diska och sopa. Har jobbat på konsumbutik, som föreståndare för minigolfbana och som journalist. Numera verksam i teatersvängen. Spelar, skriver och regisserar. Tycker om allt som gör livet glatt, till exempel rött vin.

Sök efter boken

Handen på hjärtat: hur ofta läser ni om böcker? Nu menar jag inte små slickade poesistrofer och rådströmska metaforer utan Tegelstenarna. Dom där stora och Viktiga Verken som format hela ens livssyn och verklighetsuppfattning. Jag gör det aldrig, för jag hinner inte. Det kommer ju hela tiden nya böcker, och det är roligare att läsa om man inte vet hur det går på slutet. Sån är jag med ett undantag: Bibeln. Den återvänder jag alltid till.

Vilka berättelser! Vilka hjältar! Vilka skurkar! Och allt nerslängt lite huller om buller, utan minsta känsla för dramaturgi eller finess. Ändlösa uppräkningar av släktled avbryts plötsligt av en blodtörstig historia om nån som får sina ögon utstuckna, eller huvudet avkapat och serverat på ett fat. Ta storyn om Belsassar till exempel. En småfifflande lokalpolitiker, inte helt olik dem vi ser runt omkring oss i nutid. Men hans stora misstag är att utmana Gud och det gör man inte ostraffat. Så vid ett stort gästabud där Belsassar bjuder gästerna att äta och dricka ur silverfat och silvermuggar som han stulit från judarna uppenbarar sig plötsligt en spökhand. Men det är bara Belsassar som kan se den. På väggen ristar handen den hotfulla skriften: mene tekel u´farsin, vilket brukar översättas till: Du är vägd och befunnen för lätt. Belsassar fattar vinken, men det är för sent. Samma natt blir han knivmördad. Och kanske är det Bibelns storhet att den presenterar en sån här rätt så omtumlande historia på ett sätt som känns rätt nonchalant. Det finns inget före och inget efter, det bara händer. Och sen raskt vidare in i nästa blodbad.

Som läsare blir man interagerande genom att man fyller i detaljerna själv. Men Bibeln är inte bara upplyftande för den som gillar aktion och fartfyllda slagsmål. Om man gillar Burroughs ”The naked lunch” eller Strindbergs ”Inferno”, så måste man kasta sig över Uppenbarelseboken, som är den hallucinogena berättelsens grand old man. Författaren heter Johannes, dock inte han som också var Jesus lärjunge. Stackars Johannes beskriver ingående jordens undergång och de kval och lidande som ska vältras över människorna. Men Uppenbarelseboken måste man läsa i äldre översättningar, för då klingar spådomarna med sällsam kraft och magi:

”Då fick jag se en ryttare på en blekguler häst och hans namn var Döden. Och Dödsriket följde med honom.”
Stephen King, släng dig i väggen.

Och är man mera lagd åt det romantiska hållet kan man försjunka i Höga Visan och dess underbara beskrivningar av kärleken. Men återigen: håll er till de äldre översättningarna; den senaste bibelversionen får varje lidelsefullt och hetsigt andetag i den här kärlekslyriken att kännas som ett meddelande från Socialstyrelsen.

Mer finns att säga, men jag uppmanar var och en att forska på egen hand. Det är lätt. Ta en bibel, slå upp en sida på måfå och läs. Skumma över släktled och dammig historik och gotta er åt dom smaskiga berättelserna. Gud är tillbaka – och han är jävligt förbannad.

Textutdrag (Visa/göm)

Martin Lindberg

Publicerad: 2000-11-11 00:00 / Uppdaterad: 2009-04-10 12:13

Kategori: Dagens bok, Gästrecension, Recension | Recension: #21

17 kommentarer

I'm back and I'm black!

Gud Oregistrerad 2004-09-16 12:24
 

Bra recension, men… SPOLIER WARNING! MWHAHAHAAHHAHAHAHAHHA!

Jesus dör förvrigt.

Nachunco Belarus Nada FIllemeniro Ela De banjanariejaieromandana Pulla Mie Dieniro Bengala Oregistrerad 2004-09-17 20:19
 

Helt underbar recension! "Författare: Gud"… HAHAHA!

Pasqua Oregistrerad 2004-09-18 15:01
 

Verkar vara en riktig Thriller… :)

Bartholomeus Oregistrerad 2004-09-19 00:52
 

Vilken häftig idé – att recensera Bibeln. Tack för det! Man tycker att den Bara Finns – men den är faktiskt en bok.

P Oregistrerad 2004-09-19 07:03
 

Det var intressant att ta del av era intryck av den heliga skriften. Läs och lär mer om Bibeln på vår site:
http://www.bibelstudier.se/

bibelstudier.se Oregistrerad 2004-09-21 22:34
 

Intressant att siten "Bibelstudier.se" inte har någon avsändare… om man ska lära sig mer om bibeln måste man väl få tillämpa källkritik?

Daniel Oregistrerad 2004-09-22 09:47
 

Jag har nyss läst den, och jag kan inte rekommendera den till någon, tyvärr, sida upp och sida ner av noggranna beskrivningar av våldsdåd och hur man förtrycker kvinnor och folk av andra raser. Speciallt kristna och feminister kommer nog att ogilla boken extra mycket. Borde sorteras i samma fack som Hitlers Mein Kampf och annan hatisk litteratur – i bibliotekets arkiv med speciell utlåningsansökning… I senare delen av boken mildras tonen en aning, men betyget dras ner ytterligare av upprepningar av samma historia om en kille som heter Jesus. Det verkar ha varit olika författare som skrivit de olika versionerna av händelserna århundraden efter att de skedde.

myom Oregistrerad 2004-09-22 12:14
 

En intressant historia är ju den om tjejerna som inte hade några karlar, söp sin pappa full och utnyttjade honom för att få barn. Undrar varför den är med – tyckte författarna/redigerarna att flickorna var smarta och påhittiga? vad säger Bibelstudier.se?

A Oregistrerad 2004-09-22 23:04
 

Hej A! Den historia du talar om är den om Moabiternas och ammoniternas ursprung (1 Mos 19:30-38). Våra detaljstudier har just passerat det kapitlet, så det går bra att ta del av våra insikter på vår site.

bibelstudier.se Oregistrerad 2004-10-01 01:11
 

Insikter…?

A Oregistrerad 2004-10-01 22:25
 

En recension som passar i detta sjukt och ateiserat samhälle, och kommentarera är, de flesta, av samma skrot och korn.

Johan Oregistrerad 2007-08-14 16:38
 

Vilken okŠnslig dumbom Šr den hŠr Martin …

Oregistrerad 2007-08-29 23:11
 

vet inte om han Šr en dumbon men visst Šr han en okŠnslig idiot i takt med hela redationen.

Jonas Oregistrerad 2007-09-03 01:13
 

…men Martin Lindberg Šr inte den enda fjanten p? "dagensbok"

h?ller med Oregistrerad 2007-09-03 01:15
 

Martin Lindberg Šr en idiot, det stŠmmer.

dum artikel Oregistrerad 2007-09-12 13:40
 

Martin Lindbergs trams-trams-trams kan förklaras med det att han läste Stephen Kings böcker.

Lars Oregistrerad 2009-03-06 23:46
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?