Recension

: Darktown
Darktown Thomas Mullen
2018
Historiska media
8/10

Delad stad

Utgiven 2018
ISBN 9789175457062
Sidor 432
Orginaltitel Darktown
Översättare Claes Göran Green
Först utgiven 2016

Om författaren

Thomas Mullen (född 1974) är amerikansk författare, född på Rhode Island, utbildad vid Oberlin Collage i Ohio och numera bosatt i Atlanta, Georgia. Han debuterade 2006 med romanen The last town on Earth. Darktown är hans första bok som översatts till svenska.

Thomas Mullen – författarens hemsida

Sök efter boken

1948 tog staden Atlantas poliskår för första gången in svarta poliser. De var åtta stycken, och förväntades uteslutande patrullera de svarta delarna av staden. Där fick de också en lokal, i källaren till YMCA, för på polishuset fick de inte visa sig. Det var helt enkelt bäst för dem själva: de kunde ju bli lynchade av vita poliser, som inte tyckte att de hade i yrket att göra.

Den här historiska situationen är utgångspunkten för Thomas Mullens kriminalroman Darktown. Lucius Boggs och Tommy Smith är två av dessa nyrekryterade svarta poliser, som en kväll på sitt pass försöker stoppa en berusad vit man som mejat ner en lyktstolpe med bil. Med i bilen finns en misshandlad svart kvinna som morgonen därpå hittas död.

Som svarta polismän har Boggs och Smith vare sig befogenheter eller resurser att utreda allvarliga brott, men eftersom den unga mördade kvinnan är svart och ingen direkt verkar bry sig om vem hon är eller vad som har hänt henne, inleder de sin egen, högst inofficiella utredning. Oväntad hjälp får de av en ung vit polisman, Denny Rakestraw, partner med en av poliskårens riktigt sviniga gamla rasister, och som helt enkelt börjar få nog av stadens rasmässiga status quo.

Skildringen av den här tiden och miljön – på en gång så stadd i rörelse och så frustrerande trög – är Mullens stora styrka. Såväl vita som svarta huvudpersoner ställs ständigt inför dilemman: försöka göra det man upplever som rätt eller vara diplomatisk? Också det moraliskt rätta kan få fruktansvärda konsekvenser i ett djupt orättvist samhälle, och hur ska man egentligen orka leva, eller ens överleva, med de sociala konsekvenserna av att sätta sig på tvären?

Den här brutala verkligheten blir levande i Darktown – kanske faktiskt snäppet mer engagerande än själva brottsutredningen. Skulle jag önska mig mer av Mullen, och det här är redan en välskriven och väl underbyggd roman, så vore det just att han gett sitt offer lite mer kött på benen och därmed uppbådat större känslomässigt engagemang i hennes liv och alldeles för tidiga död.

Under hösten utsågs Darktown till årets bästa översatta kriminalroman av Svenska deckarakademin. Inte minst därför finns kanske gott hopp om att Mullens uppföljare, Lightning men, också dyker upp på svenska snart.

Ella Andrén

Publicerad: 2019-01-05 00:00 / Uppdaterad: 2019-01-02 07:38

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #7600

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?