Recension

: 3
3 "¢ 3 Eksjö Hjo Nora Elin Berge, Lars Tunbjörk, Pieter ten Hoopen Gösta Flemming (red.)
2013
Journal/Treträstäder
7/10

Bakom kulisserna i tre trästäder

I en tid då vi fullständigt översvämmas av bilder med reklam och informationsbudskap väljer tre kommuner med prisbelönta stadsmiljöer ett annorlunda sätt att visa upp sig på. Eksjö, Hjo och Nora har alla belönats med det prestigefyllda Europa Nostra priset för sin välbevarade trästadsarkitektur. Förutom att man gjort sina sedvanliga soliga turistbroschyrer med glada människor så har man bjudit in tre fotografer för att fritt skildra varsin trästad. Deras bildberättelser har nu publicerats i utställnings- och bokform.

Elin Berge besökte Nora under två sommarveckor och hamnade på både utomhusauktioner och begravningar. Men framför allt präglas bildurvalet av det faktum att hon vid tillfället var gravid. Barnvagnar, dockor, dopklänningar är sådant hon valt att fotografera.

Pieter ten Hoopen bor nära Hjo. Han har skildrat staden under olika årstider. Som för att motverka att bilderna blir alltför idylliska har han skruvat ner färgerna till till en dov tonskala. Han har också lagt på ett slags filter, som om bilden visades genom ett smörpapper.

Lars Tunbjörks bilder känner man igen. Ett hårt blixtljus och starka färger skapar en slags dramatisk tristess. Hans hemma-hos-bilder hos Eksjöborna är på nåt sätt rena motsatsen till ett traditionellt heminredningsreportage.

tundb-kopia

Det är en bra sak att kommuner intresserar sig seriöst för fotografi och ger uppdrag åt några av Sveriges mest välrenommerade fotografer. Deras arbete ger sannolikt en mer realistisk bild av de förvisso pittoreska men samtidigt levande trästäderna. De tre fotograferna har trängt bakom träfasaderna och mött människorna. Men åtminstone beträffande ten Hoopen och Tunbjörks bidrag får jag en känsla av att deras utmejslade berättartekniker på något sätt tar över. Det blir mer ten Hoopen och Tunbjörk än Hjo och Eksjö.

Och jag kan inte låta bli att längta efter dom där stora berättelserna som det ryktats om. Elin Berges fortsättning på berättelsen om de thailändska kvinnorna, Lars Tunbjörks skildring av kontoren i Los Angeles och Pieter ten Hoopens stora projekt om den lilla orten Hungry horse i Montana.

Tommy Arvidson

Publicerad: 2013-05-26 00:02 / Uppdaterad: 2013-05-25 19:24

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #5236

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?