Recension

: pärla barbie klistermärke  Vi hade vi inte. Kommer inte att. Skulle komma att. Kunde inte tro att. Visste inte att.
pärla barbie klistermärke Vi hade vi inte. Kommer inte att. Skulle komma att. Kunde inte tro att. Visste inte att. Jörgen Gassilewski
2012
Albert Bonniers förlag
7/10

Virrvarrmedvetande

Utgiven 2012
ISBN 9789100127053
Sidor 98

Om författaren

[caption id="attachment_44080" align="aligncenter" width="153" caption="Jörgen Gassilewski
Foto: Caroline Andersson"]Jörgen Gassilewski<br />
Foto: Caroline Andersson[/caption]

Jörgen Gassilewski är född 1961 i Göteborg. Har studerat måleri vid Konstakademin i Köpenhamn och gett ut en rad diktverk. Verkar som kulturjournalist, poet och undervisar i skrivande. Debutboken heter Du. 2006 blev Gassilewski nominerad till Augustpriset för romanen Göteborgshändelserna. Han har också bott i Köpenhamn samt arbetat som kulturjournalist, bl.a. för P1:s Lyrikmagasinet.

Sök efter boken

Jag fick ett kollegieblock på posten häromdagen. Omslaget var i genomskinligt plast och Jörgen Gassilewski hade skrivit i det. Han hade till och med ritat lite figurer med enstaka ord på en del ställen. På ovansidan av nästintill varje sida fanns orden:

pärla
barbie
klistermärke

Vi hade vi inte
Skulle komma att.
Kunde inte tro att. Visste inte att.

Allteftersom jag bläddrade mig framåt, ändrades något i orden och ordföljden, men stommen fanns där. Under stommen myllrade orden.

fläckborttagning behövs inte vatten och salt konturerna vallar tvål gnugga finns i mataffären

Jag går i bilköpstankar just precis nu. Det lutar åt en Suzuki SX4 med 4 WD. Den har även ESP. Om det är väghållning du är ute efter, kolla även på Subaru Impreza.

jag dör, jag dör hela tiden

Jag var tvungen att ta reda på mer. Internet is the shit och jag fick reda på att Gassilewskis barn gått loss med en videokamera. Sedan har Gassilewski skrivit ut resultatet av filmningen. Uppenbarligen är dessa filmsekvenser inte det enda som finns i pärla barbie klistermärke …, eller i alla fall förhoppningsvis (”jag dör, jag dör hela tiden” känns lite osunt för ett barn att filma). I en av Gassilewskis tidigare böcker; Kärleksdikter, arbetar han med kontrasterna att älska och hata någon på samma gång, med snabba, tvära kast.

Kontraster är även närvarande i pärla barbie klistermärke… Det är effektfullt. De intensiva textsjoken kring bilköp som avbryts med ”Vi är instängda i en klädkammare och har att skapa betydelse, struktur och samhälle utifrån vad som finns där.” fick mig att haja till, mycket på grund av kontrasten. Min tolkning av klädkammarmeningen är att materia, bilköpstankar och den verklighet vi lever i, ibland kan vara en trång klädkammare vi är instängda i. Vi är begränsade till den värld vi lever i och till våra egna jag. Delar av oss är föränderliga, men det finns också något statiskt. Den där bilen kanske behövs för att kunna köra till jobbet, men vi kan i alla fall välja vilken bil vi vill köpa. Och nu kommer vi in på stommen i texten;

pärla
barbie
klistermärke

Vi hade vi inte
Skulle komma att.
Kunde inte tro att. Visste inte att.

Vad handlar det om? Det är ett statiskt och återkommande inslag i texten, men formuleras ändå på olika vis. Pärla, barbie och klistermärke ger mig associationer till barn och barndom. Textsjoken kring bilköp och ”jag dör” ter sig vara ett tankemyller hos en vuxen människa. Vuxenlivet slår följe med barndomen genom boksidorna. En barndom som är stagnerad och oföränderlig eftersom den redan skett, men ändå är under ett ständigt omdefinierande.

Figurdikter, textsjok kring allt möjligt, och återkommande barndomsassociationer… Jag tänker mig pärla barbie klistermärke … lite som ett segmenterat medvetande. Det är inte endimensionellt, utan visar på flera lager av våra tankar och känslor. När jag läser en bok, eller skriver en text hamnar jag ibland mitt i orden; jag är i orden. Men ofta blandas orden med allt det andra som verkar i ett psyke. pärla barbie klistermärke … är medvetandet. Det är figurer som klottras ner under lektionen, de lösa tankarna och orden i figurtecknandet, funderingarna kring bilen man kanske skulle köpa, och det ordlösa, bilderna i huvudet; de tomma tystnader som ändå ekar ogripbara ord, lösryckta ur sitt sammanhang och orden är i det som formas av vårt medvetande; i figurerna vi tecknar; linjerna vi drar och handlingarna vi utför.

Inte konstigt att det finns flera sidor av detaljerade figurer med ord som ter sig inkonsekventa i sitt sammanhang; i relationen till varandra. Inte konstigt alls. Medvetandet är inte en rak, konsekvent, tydlig, kronologisk linje. Det är ett virrvarr. Tack och lov. Det hade kunnat bli tråkigt annars. Svårt att reda ut ibland, bara. Gassilewski gör det inte lättare. Han har liksom hämtat julbelysningen från vinden, öst ut hela härvan av innästlade sladdar på köksbordet och sedan lämnat oss, utan att reda upp någonting, bara visa. Förbannade Gassilewski.

Det konstlat eller skenbart enkla kan vara en trygghet för den som har ett virrvarrmedvetande (vem har inte ett virrvarrmedvetande?) Därför gillar jag romantiska komedier. Kanske är det en av anledningarna till att du gillar en del av de där actionfilmerna, fastän du säger att du glömt vad de handlade om när du gått ut från biografen. Å andra sidan finns det rätt många Hollywood-filmer att välja mellan redan. Jag förlåter dig, Gassilewsi.

Karin Palmqvist

Publicerad: 2012-03-01 00:00 / Uppdaterad: 2012-02-29 22:21

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #4586

2 kommentarer

Jag blir störtsugen på denna diktsamling. Verkar som om min gamla och mycket begåvade magister Gassilewski lämnat den anala fasen för att fortsätta framåt med stormsteg.

Anna Liv Lidström Redaktionen 2012-03-01 20:57
 

Tänkte på Anna Liv när jag såg hennes gamla magister på recensionssidorna. Han – och många andra fina poeter – finns ju på Stadsbibblan vid Odenplan nu i ett litet hemligt krypin insmuget mellan Rotundan och en av facksalarna. På ena sidan ett showrum med skinande ny poesi att bläddra i, provläsa och klämma & vrida och vända på. På andra sidan finns bibblans poesiskatter, de man får ta med hem.

Senast jag var där roade jag mig med att blunda och dra ut en volym och slå upp den på måfå och läsa dikten där. Fem minuters överraskning, upptäcksfärd och paus som rekommenderas till alla som passerar Odenplan!

Jenny Oregistrerad 2012-03-03 18:06
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?