Varje år sen sex år tillbaka delar Tidskriften 10TAL och Mare Kandres familj, med stöd av Albert Bonniers förlag ut ett pris till Mare Kandres minne. Priset delas ut på Stockholms Internationella Poesifestival och ges till en ung författare som skriver i Mare Kandres anda.
I år, för en vecka sedan, tilldelades priset Carolina Fredriksson för debutromanen Flod som recenserades här på dagensbok.com den 29 juli. I samband med att Carolina Fredriksson var nominerad till augustpriset publicerade vi också en intervju med henne den 21 november som vi gjorde på bokmässan i Göteborg.
Den långa motiveringen lyder:
För att hon på ett återÂhållÂsamt, rytÂmiskt språk lycÂkas förÂankra sin berätÂtelse reaÂlisÂtiskt på en obeÂstämd plats i en obeÂstämÂbar tid, och samÂtiÂdigt göra den surÂreÂaÂlisÂtiskt dröÂmarÂtad och dystoÂpisk. Med konÂcentÂraÂtion i det kortÂhuggna språÂket gestalÂtar hon barns verkÂligÂhet och utsattÂhet i en outÂhärdÂlig varÂdag, konÂseÂkvent skildÂrad ur barÂnets perÂspekÂtiv och på barÂnets villÂkor. Den arkiÂtekÂtoÂniskt detaljÂrikt beskrivna bron bilÂdar ramen för berätÂtelÂsen, men genom de knappa, karga repliÂkerna och en sönÂderÂtumÂmad gamÂmal atlas kan barÂnen också förÂflytÂtas från det grymma livet under bron till en ljuÂsare, mer sagoÂlik värld. Författaren skriÂver lika knivÂskarpt som sinnÂligt fram barÂnets kraft att med fanÂtasins hjälp skapa sitt eget uniÂverÂsum, mer uthärdÂligt än den värld barÂnet hamÂnat i.
Jag träffade på Carolina bakom kulisserna på festivalen och passade på att fråga henne om vad Mare Kandres författarskap har betytt för henne själv. Så här svarar hon:
Mare Kandre är en författare som vidgat mitt seende. Hon använder språket och rytmen för att nå det som ligger bortom språket och rytmen, det mytiska, det tidlösa. Hon går rakt in, utan skyddsnät, och med en sorts kompromisslös klarhet som har den märkliga effekten att den blottar verklighetens oskärpa.
Under prisutdelningen berättade Carolina själv att hon som tonåring läste en intervju med Mare Kandre i ett nummer av tidskriften 90TAL (som 10TAL hette under 1990-talet). Hon blev så fascinerad att hon klippte ut intervjun ur ett biblioteksexemplar för att spara den.
Vi på dagensbok.com önskar Carolina all lycka och hoppas på att få läsa fler fantastiska romaner av henne i framtiden.
Publicerad: 2011-12-01 18:00 / Uppdaterad: 2011-12-01 13:14
Inga kommentarer ännu
Kommentera eller pinga (trackback).