Recension

: Mitt livs roll
Mitt livs roll David Nicholls
2011
Månpocket
5/10

Var det här allt?

Utgiven 2011
ISBN 9789170018909
Sidor 334
Orginaltitel The Understudy
Översättare Katarina Jansson
Först utgiven 2005

Om författaren

David Nicholls är brittisk författare och manusskribent. Han har gett ut tre böcker, alla utgivna på svenska. Dessutom har han skrivit manus till den populära serien Kalla fötter som visades på TV4.

[caption id="attachment_34343" align="alignleft" width="179" caption="Foto: Joss Barrat / Stay Still"]Foto: Joss Barrat / Stay Still[/caption]

Sök efter boken

Var det här allt? Efter att fullkomligt ha älskat David Nicholls andra böcker var förväntningarna höga på Mitt livs roll. Tyvärr levde den inte alls upp till vad jag hade hoppats på. Jag har funderat en del på vad det beror på och har dragit två slutsatser. Den ena är att det känns som att jag läst den här boken tidigare eller åtminstone en bok som har ungefär samma handling, samma karaktärer och samma slut. Det är på många sätt en väldigt förutsägbar bok. På sidan 50 så vet du vad som kommer att hända och hur boken kommer att sluta. Den andra är att jag nog inte riktigt kan identifiera mig med miljön boken utspelar sig i. De tidigare böckerna av Nicholls har handlat om miljöer som jag känner mig ganska bekant med, framför allt då universitetsvärlden. Skådespelarvärlden är än så länge ganska okänd för mig.

Huvudkaraktären i Mitt livs roll är skådespelaren Stephen C. McQueen. Han hankar sig fram på småroller i sjukhusserier, får spela huvudroll i en barnfilm om en ekorre och är ersättare till världens tolfte sexigaste man, Josh Harper, som har huvudrollen i en stor teateruppsättning. Hindret för Stephens stora genombrott är Harper. Skulle han bli sjuk eller skada sig så skulle Stephen äntligen få stå i rampljuset och det skulle också vara en möjlighet att lämna den sunkiga ettan i ghettot och äntligen få visa dottern, ex-frun och hennes nya man att han inte är en totalt misslyckad wannabe.

När Stephen får möjlighet att delta på en av Josh Harpers fester (som servitör, men ändå…) möter han Harpers olyckliga fru Nora och det som inte får hända händer. Stephen blir kär. När Stephen sedan förstår att Josh Harper är notoriskt otrogen dras han in i en härva där hans känslor för Nora ställs mot möjligheten att äntligen få sitt stora genombrott och publikens kärlek.

Som läsning är Mitt livs roll lättsam och underhållande. Nicholls har ett språk som man kan känna igen från författare som Nick Hornby och William Sutcliffe och om man gillar dessa författare är chansen stor att man uppskattar Nicholls. Historien i sig är en ganska typisk kamp mellan det goda (Stephen) och det onda (Josh) och det är lite grand här jag känner att boken tappar en del trovärdighet. McQueen utmålas som godhjärtad, om än naiv, och Harper som egoistisk och totalt manipulativ. Det hade varit betydligt mer intressant om karaktärerna var lite mer nyanserade. Den karaktär som blir mest intressant att läsa om är istället Nora som tyvärr inte får tillräckligt mycket utrymme i boken. Det skulle varit intressant om Nicholls hade grävt lite mer i hennes tankegångar och resonemang.

På det hela taget en bok som var trevlig att läsa men inte så mycket mer. Det är lite grand som att se en deckare i repris. Det är ganska trevligt, men å andra sidan vet du precis vad som ska hända.

Johan Thornberg

Publicerad: 2011-08-10 00:00 / Uppdaterad: 2011-08-09 22:15

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #4259

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?