Utgiven | 2011 |
---|---|
ISBN | 9789186649104 |
Sidor | 328 |
Orginaltitel | The Case of the Missing Books |
Översättare | Öyvind Vågen |
Först utgiven | 2005 |
Är det en deckare? Är det en ungdomsbok? Är det en komedi? Är det samhällskritik? Frågorna surrade runt i huvudet när jag läst klart Ian Sansoms första bok i serien om Israel Armstrong. Det enda jag var helt säker på var att jag totalt charmad! Både av Sansoms författarskap och den fantastiske antihjälten Armstrong.
Israel Armstrong må ha varit toppstudent vid bibliotekarieutbildningen, men vad hjälper det när karriären helt gått i stå? Att vara säljare i en lågprisbokhandel i Essex och att stå i skuggan av sin väldigt framgångsrika juristflickvän är inte precis det Israel drömt om. När hans flickvän så omtänksamt tipsar om en ledig tjänst som bibliotekarie på den irländska landsbygden nappar han direkt.
Vad kan egentligen gå fel? Det mesta, åtminstone om man är Israel Armstrong. Efter en lång resa till Irland står han så utanför sin nya arbetsplats. Då har kommunen stängt biblioteket och glömt att berätta det för honom. Som tur är får han erbjudande att köra bokbussen, eller ambulerande lärocenter som kommunchefen vill kalla det. Problemet är bara att bussen är en gammal rishög och att alla böcker har försvunnit. Femtontusen böcker har försvunnit ut i tomma intet. När Israel börjar att göra efterforskningar så inser han snart att nästa varenda bybo har något att dölja.
Den här boken har marknadsförts som en irländsk mysdeckare, men särskilt mycket till deckare är det inte. Själva mysteriet står inte i centrum i boken. I stället är det Israel och kulturkrockarna mellan London och Irland som är bokens stora kvalitet. Kontrasten mellan London, där man kan få olika typer av kaffe, där det finns ett stort utbud av vegetarisk mat, delikatesser och där människorna lever i sin egna lilla bubbla och ett Irland där Israel får leva på blaskigt snabbkaffe, där varje måltid baseras på enorma mängder kött (inte lätt för en vegetarian som Israel) och där människorna tenderar att blanda sig i grannarnas liv blir lite grand av bokens röda tråd. Dessutom svär Armstrong som en borstbindare och det är något som inte uppskattas av de katolska irländarna. Alla dessa komplikationer gör boken väldigt underhållande. I all humor finns det ett intressant tema. Det är uppenbart att Sansom har funderat på vad som händer med landsbygden i takt med att den kommunala servicen effektiviseras och hur det påverkar medborgarna.
Det är inte särskilt sannolikt att Ian Sansom kommer att vinna några litteraturpriser för sin serie om bibliotekarien på Irland. Detta är nämligen kommersiell litteratur, men kommersiell litteratur när den är som bäst. Språket är enkelt och tillgängligt och därför tror jag också att en stor grupp läsare skulle kunna tilltalas av boken. Gammal som ung kan nog få ut lika mycket av Fallet med de försvunna böckerna. Det är nämligen en alldeles utmärkt bok i hängmattan när man behöver något roligt och mindre blodigt än dussindeckaren. Alla som slukat Alexander McCall Smiths olika serier kommer säkert att uppskatta den här boken. En riktig sommarpärla!
Publicerad: 2011-07-17 00:00 / Uppdaterad: 2011-07-17 16:44
En kommentar
”Vi berättar för varann”. AV gertrud Zetterholm.
Så långt tillbaka som från 1953.
Men helt underbar bok för barn mellan 4 till 7 år.
Står mer ”info” om den på Listerino.com
Fast den är så gammal så kan föräldrar läsa den för barnen även ”idag”.
Helt ljuvlig bok som jag till min glädje fann på listan över barnböcker på ovannämnda sida.
#
Kommentera eller pinga (trackback).