Recension

: På vinst och förlust
På vinst och förlust David Nicholls
2011
Månpocket
8/10

Konsten att passa in

Utgiven 2011
ISBN 9789170018893
Sidor 363
Orginaltitel Starter For Ten
Översättare Katarina Jansson
Först utgiven 2003

Om författaren

David Nicholls är brittisk författare och manusskribent. Han har gett ut tre böcker, alla utgivna på svenska. Dessutom har han skrivit manus till den populära serien Kalla fötter som visades på TV4.

[caption id="attachment_34343" align="alignleft" width="179" caption="Foto: Joss Barrat / Stay Still"]Foto: Joss Barrat / Stay Still[/caption]

Sök efter boken

1986. Brian Jackson ska äntligen få lämna huset han bor i tillsammans med sin kedjerökande och lätt alkoholiserade mor. Det är dags att bli universitetsstudent! Hela livet ligger framför honom och han är övertygad om att han kommer att bli en helt annan, mycket mer spännande person när han väl hittar sin plats i studentlivet.

Det visar sig vara svårare än han tror att passa in. Med sin enkla bakgrund passar han inte in bland studenterna med överklassbakgrund, och de radikala vänsterstudenterna tycker att han är alldeles för konservativ. Det är inte helt lätt att vara Brian Jackson med andra ord.

När en frågesport söker studenter för att representera universitetet på TV ser Brian en möjlighet att hitta ett sammanhang han passar in i. Han kan ju trots allt om engelsk litteratur och Kate Bush. Hans kunskaper är dessutom ett gyllene tillfälle att imponera på sin lagkamrat Alice som han är störtförälskad i. Det går dock inte alltid som man vill …

Det var länge sedan jag läste en bok som jag uppskattade så här mycket. David Nicholls har lyckats skriva en bok som man verkligen mår bra av. Jag har skrattat högt och till och med fällt en liten tår. Att han har lyckats skriva om ett så allvarligt ämne som vår vilja att passa in och att hitta ett sammanhang på ett så här humoristiskt sätt är inte annat än en bedrift. Visst är det så att karaktärerna är ganska stereotypa, exempelvis är den vänstervridna tjejen arg hela tiden och Brians sportiga grannar lite väl grabbiga, men historien i sig är så välskriven och tänkvärd att det faktiskt inte störde mig. I stället hittade jag något som jag tyckte om i varje karaktär i boken, och nu ska jag kasta mig över David Nicholls andra böcker.

Två tankar slog mig när jag vände sista bladet: dels att det är skönt att vara vuxen, dels att Hounds of Love faktiskt är Kate Bushs bästa album.

Johan Thornberg

Publicerad: 2011-06-20 00:00 / Uppdaterad: 2011-06-19 19:59

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #4188

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?