Recension

: Sanning
Sanning Peter Temple
2011
Kabusa Böcker
5/10

Millenium Down Under

Utgiven 2011
ISBN 9789173351625
Sidor 396
Orginaltitel Truth
Översättare Johan Nilsson
Först utgiven 2009

Om författaren

[caption id="attachment_31180" align="alignright" width="179" caption="Fotograf: C. Bryce"]Fotograf: C. Bryce[/caption]

Peter Temple är född i Sydafrika och har bott i Australien sedan 1980. Hans böcker har getts ut i fler än tjugo länder. Han har vunnit ett flertal priser, bland annat The Duncan Lawrie Dagger och Miles Franklin Literary Awards.

Sök efter boken

Australien. Då gör jag direkta associationer till soliga stränder, bekymmersfritt och Ramsay Street. Den bilden slår Peter Temple effektivt i tusen bitar när han i Sanning målar upp ett Australien som är genomkorrumperat. Höga poliser löper ärenden åt politiker och affärsmän och gränsen mellan privat och offentligt är utsuddad.

Huvudkaraktären i Sanning är Stephen Villani som är chef för Victoriapolisens mordrotel. På det privata planet befinner hans familj sig i sammanbrott och samtidigt hittas en ung kvinna mördad i ett nyinvigt lyxbygge i centrala Melbourne. Villani får uppdraget att leda utredningen och det går snabbt upp för honom att det finns starka krafter som försöker tysta ned mordet och avskriva utredningen. Mysteriet går in en ny fas när tre kroppar hittas i en lagerlokal och Villani inser att det finns en koppling mellan de fyra morden. Dessutom verkar det finnas kopplingar högt upp i delstatens administration…

Trots att Sanning belönades som årets bästa bok i Australien 2010 tycker jag att boken är en ganska ordinär thriller. Historien har en del beröringspunkter med Stieg Larssons Milleniumserie som också berör teman som korruption och hämndbegär.

Huvudpersonen Villani passar perfekt in i mallen för hur en perfekt polis i kriminalromaner ska vara. Han har en familjesituation som är otroligt trasslig och där hans relationer till sin fru, sina barn, sina bröder och sin far är allt annat än sunda. När han dessutom har en väldigt osund livsstil gör jag direkt associationer till Ian Rankins Rebus och Henning Mankells Wallander.

Historien i sig är ganska spännande och hela upplägget kring korruption är tänkvärt. Min största invänding är att det är svårt att hänga med i takt med att Temple introducerar karaktär på karaktär. Flera gånger kommer jag på mig själv med att fundera på vem den där personen jag precis läste om egentligen var. Att behöva gå tillbaka i boken för att få grepp om vem det var gör att läsupplevelsen sjunker lite grand. Det är dessutom frustrerande när karaktärer man inte riktigt kan placera visar sig ha viktiga roller i historien. Kanske skulle det varit en idé att hålla antalet karaktärer nere och i stället ge dem större utrymme. Det tror jag att Sanning skulle ha vunnit på.

Swedish Crime är ju ett begrepp i hela världen och även brittiska deckare säljer som smör i solsken. Det är mycket möjligt att Aussie Crime får samma genomslag i framtiden, men jag är inte riktigt övertygad om Temples storhet. Än så länge håller jag nog mig till brittiska deckare…

Johan Thornberg

Publicerad: 2011-05-31 00:00 / Uppdaterad: 2011-05-25 21:44

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #4154

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?