Det är lätt att missta sig på vad den här boken handlar om. När titeln talar om "livet i dagens Kina" betyder det inte livet för kineser, utan livet för en västerlänning som bosatt sig i Kina. Lilliehööks bok liknar därför i hög grad en ganska vanlig reseberättelse. Vissa kapitel består också av än mer klassiska reseberättelser, när Lilliehöök med partner ger sig ut på längre resor inom Kina.
Boken handlar av den anledningen väldigt lite om det moderna Kina, i egentlig mening, utan framförallt om en lång rad kulturkrockar som en västerlänning stöter på i mötet med den kinesiska befolkningen. I vissa fall skriver författaren förstås om några av de kineser hon lär känna, men människorna hon möter och lär känna passerar nästan alltid bara hastigt förbi (förutom den påfrestande hyresvärden, som figurerar allt som oftast genom kapitlen Â…).
Boken består istället framförallt om historier om allt från språkförbistring, hierarkier och mötesrutiner till frågan om att spola ned toalettpapper på toaletten (för övrigt ett totalt nej-nej, eftersom de underdimensionerade avloppsrören inte klarar det) eller detta med att ha hantverkare i hemmet, för att nu ta några exempel.
Man kan förstås fråga sig hur mycket flera delar av Lilliehööks bok egentligen säger just om Kina. Var stöter man inte lätt på språksvårigheter? Vilket fattigare land än Sverige har inte problem med underdimensionerade VA-system? Hur ofta har man inte, även på hemmaplan, upplevt en del problem med hantverkare?
Är det en reseberättelse man är ute efter, så är den här boken fullt godkänd. Lilliehöök skriver bra, vilket gör boken mycket lättläst. Den orienterar läsaren i många av de kinesiska sedvänjor man lär komma att stöta på som besökare. Det stör mig dock att boken stannar vid det ytliga. Den tar inte upp några kontroversiella frågor, och förvånansvärt lite om de stora omvälvningar som ändå sker i landet. Det blir därmed okontroversiellt, men också relativt ointressant. Den kinesiska kulturen behandlas som vore den statisk, mer eller mindre given. Många av de gåtor och kulturkrockar som Lilliehöök stöter på beskrivs – men man får sällan någon egentlig förklaring till dem. Den kinesiska kulturen och samhället förblir lika mystisk efter att man har stängt boken, som den var innan.
Publicerad: 2006-05-02 00:00 / Uppdaterad: 2006-05-02 00:00
Inga kommentarer ännu
Kommentera eller pinga (trackback).